Ze starożytnej Azji do polskiej kuchni. Ciekawostki o czosnku

Sądzisz, ze wiesz już wszystko o tym niezwykłym, chociaż niewielkich rozmiarów darze natury? Prezentujemy tutaj zbiór informacji, które łącznie utwierdzają nas w przekonaniu, że to właśnie czosnek jest najoryginalniejszą rośliną jadalną z naszych ogrodów. Do tego, jest naprawdę bardzo zdrowy!

O zdrowotnych zaletach tej niezwykłej rośliny i sposobach jej przyrządzania pisaliśmy w artykule Czosnek na jesienne infekcje. Jednak czosnek wzbudza w nas tak ogromny szacunek, że zebraliśmy poniżej garść ciekawostek, które ucieszą każdego zwolennika tego warzywa!

Czosnek narodził się gdzieś w Azji Środkowej i szybko zjednał sobie ludzką przychylność, bo został udomowiony, a uprawiany jest już od mniej więcej pięciu tysięcy lat! Doszło nawet do rozruchów w starożytnym Egipcie, kiedy robotnicy – może byli to niewolnicy - przy wznoszeniu piramidy nie otrzymali należnych im porcji czosnku do zjedzenia. Mieszkańcy starożytnego Egiptu konsumowali go by nabrać odwagi, mocy i lepiej odczuwać emocje. Z kolei arabscy wojownicy i handlarze traktowali go niemal jak amulet, szczególnie nieodzowny bywał w trakcie niebezpiecznych wypraw poprzez pustynię.

 

Również w starożytnym Rzymie traktowano go jako ważny składnik diety, a szczególnie cenili go sobie żołnierze, gdyż dodawał odwagi i siły. Cesarz Neron wręcz nakazywał go spożywać swoim legionistom. W średniowieczu chłopi podczas prac polowych posilali się winem z czosnkiem.

Co ciekawe, w XX wieku podczas wojny koreańskiej, eksperci armii USA ustalili, że żołnierze spożywający czosnek są sprawniejsi w czasie działań bojowych o około 11 procent od tych, którzy go nie konsumowali. Czyżby więc wierzenia starożytnych miały sens?

 

Chicago posiada swoją unikalną nazwę od czosnku. Słowo chicagaoua w języku tamtejszych rdzennych mieszkańców USA  znaczyło po prostu dziki czosnek, który rósł w ogromnych ilościach na przestrzeni będącej dzisiaj słynną aglomeracją miejską.

 

Czy czosnek jest groźny? Faktycznie, uznawano go w wielu kulturach za potężne, magiczne warzywo. Reprezentującą go planetą jest Mars, ciało niebieskie wzbudzające lęk od tysięcy lat! W starych europejskich wierzeniach czosnek miał odstraszać wampiry, wiedźmy i niebezpieczne dla nas stwory z innych światów. Co więcej, niektóre osoby bardzo obawiają się czosnku, wzbudza on w nich strach zwany alliumfobią. Poza tym, jest groźny dla wielu owadów. Mszyca, która rozprzestrzeniła się  w ogrodzie nie poradzi sobie z rozpyloną na jej kolonie wodą ze startym, wyciśniętym czosnkiem.

 

Dziwić mogą też zasady przechowywania tej rośliny wśród innych smakołyków naszej kuchni. Drobno posiekany i zamrożony zaraz po zebraniu, czosnek doskonale zachowuje zbawienne dla zdrowia właściwości i oryginalny smak. Ale to jednak stary, a nie świeżo zebrany czosnek posiada w swoim składzie więcej pożytecznych, zdrowych antyoksydantów.

Czosnek powinniśmy spożywać mocno zgnieciony, bo wtedy uwalnia się z niego substancja o nazwie allinaza. W jego błonach komórkowych znajdują się ważne, organiczne związki, a w tym allinaza. To enzym będący silnym antyoksydantem i antybiotykiem. Ułatwia on też produkować naturalne związki, które skutecznie zapobiegają zakrzepom.

Warto też zawsze pamiętać, że czosnek jest niezwykłym, naturalnym lekarstwem, o którym jednak coraz częściej zapominamy w dobie medykalizacji i ciągłego rozwoju farmacji.


 

 

 

2019-03-02