Witamina K2. Związki menachinonów i ich wpływ na zdrowie organizmu człowieka

Świat nauki zrewidował w ostatnich latach zasoby posiadanej wiedzy na temat związków określanych mianem witaminy K2. Okazuje się, że jej rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka jest jeszcze istotniejsza niż wcześniej sądzono. Więcej o menachinonach, ich wpływie na nasze zdrowie oraz na ścisłym związku z witaminą D3, znajdziesz w artykule.

Cała grupa związków, dla której używamy określenia witamina K, bierze udział w licznych procesach krzepnięcia krwi. I chociaż jest to istotne zadanie, w którym uczestniczy też witamina K2, to dopiero całkiem niedawno okazało się, że rola tych związków jest dużo bardziej złożona... Nauka przez wiele lat utrzymywała stan wiedzy, według którego odpowiedni stan układu kostnego organizmu zależy przede wszystkim od wapnia oraz witaminy D. Dzisiaj wiemy, że razem z nimi nad prawidłowym rozwojem i funkcjonowaniem układu kostnego czuwa witamina K2. Zależy od niej prawidłowe funkcjonowanie białka współodpowiedzialnego za budulec kości, jakim jest osteokalcyna. Ponadto, to witamina K2 przeciwdziała procesowi zwapnienia naczyń i powstrzymuje rozwój schorzeń układu krążenia.

Witamina K2 jest też bardzo ważną substancją dla kobiet w ciąży. Przede wszystkim dlatego, że noworodek w pierwszych dniach po przyjściu na świat może mieć problemy z wytworzeniem witaminy K2, która szczególnie jemu może być niezbędna ze względu na wsparcie procesów krzepliwości organizmu i rozbudowy kości.

 

Czym jest witamina K2? To różne związki, będące menachinonami i definiowane dla ułatwienia skrótem MK-n, Wartość pojawiająca się w skrócie w miejscu n - od 1 do 13 - określa całkowitą ilość nienasyconych reszt izoprenoidowych przy węglu C3.

 

Menachinony znajdziemy w serach, a prawdziwe ich bogactwo w japońskim Natto ze sfermentowanych przez bakterie ziaren soi, którego wartość zdrowotną stanowi przede wszystkim znajdujący się w Natto enzym nattokinaza. Enzym ten potrafi oczyszczać krew w żyłach, rozpuszczać skrzepy, zmniejszać ciśnienie krwi, przyspieszać przemianę materii oraz obniżać poziom cukru. Więcej informacji o Natto znajdziesz w naszym artykule Fermentowana soja suszona, czyli japońskie Natto.

 

Menachinony są też syntetyzowane w procesach bakterii jelitowych. Dawniej naukowcy uważali, że w ten oto sposób jest pokrywana połowa zapotrzebowania naszego organizmu na związki wchodzące w skład witaminy K2. Teraz już wiadomo, że bakterie jelitowe dostarczają organizmowi niewielką ilość witaminy K2, dlatego warto jest zadbać o nią poprzez odpowiednia dietę lub ją odpowiedzialnie suplementować.

 

Ponadto, osoby suplementujące witaminę D3 powinny pamiętać, że witamina K2 oraz witamina D3 mają w działaniu właściwości synergiczne. Związki te zażywane razem wzmacniają swój pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Okazuje się też, że bezpieczeństwo spożywania witaminy D3 jest uzależnione od obecności witaminy K. Toksyczność witaminy D32 jest minimalna i występuje tylko przy niedoborach witaminy K2 w organizmie. Zaleca się więc jednoczesną suplementację D3 oraz K2.

Dostępna na rynku sprzedaży witamina K2 ma różne postaci, jak: MK4, MK7, MK8, czy też MK9. Według specjalistów, najbardziej przyswajalną jest jej forma MK7, pozyskiwana właśnie z niezwykłej, fermentowanej potrawy, jaką jest japońskie Natto.

Suplementacja witaminą K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ponadto, zażywanie K2 wspiera wzrost wrażliwości organizmu na insulinę, ale dostrzeżono i udowodniono ten efekt jedynie u mężczyzn. Związki witaminy K2 mogą podobno działać przeciwnowotworowo. Okazuje się też, ze niedobory menachinonów w organizmie wiążą się z rozwojem choroby Alzheimera.

Jeśli cierpisz na jakieś schorzenia organizmu lub przyjmujesz regularnie przepisane przez lekarza farmaceutyki, to swoją gotowość suplementowania witaminy K2 koniecznie skonsultuj z lekarzem. Istnieje szereg przeciwwskazań dla zażywania menachinonów, jak chociażby stosowanie leków przeciwzakrzepowych starej generacji.

W skład witaminy K - oprócz witaminy K2 – wchodzi jeszcze roślinna witamina K1 (filochinon) oraz uzyskana syntetycznie witamina K3 (menadion).

 

 

2019-10-03