Witamina C. Kwas askorbinowy niezbędny dla życia
Wynaleziona została jako skuteczny i zdrowy ratunek dla cierpiących na szkorbut marynarzy. W ciągu kolejnych lat dokładnych analiz i testów laboratoryjnych, witamina C, czyli kwas askorbinowy wciąż zyskuje na popularności.
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy, czyli organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Kwas askorbinowy jest koniecznym składnikiem funkcji życiowych organizmów. Jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Rozpuszcza się w wodzie, a roztwór witaminy C ma odczyn kwasowy.
Ludzie potrzebują witaminy C i muszą ją sobie dostarczać w pożywieniu. Podobno ludzki organizm utracił zdolność syntetyzowania witaminy C w swoim ustroju kilka milionów lat temu. Na szczęście, znajdziemy jej pełno w owocach i warzywach. Ponadto, witamina C jest popularnym przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności. Co ciekawe, palacze tytoniu mają znacznie niższy poziom witaminy C w białych krwinkach przy jednoczesnym gwałtowniejszym spadku jej poziomu, niż osoby niepalące. Dlatego palacze tytoniu powinni jeszcze bardziej zwracać uwagę na konieczność jej spożywania.
Docenia się witaminę C jako skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami oraz jej działanie przeciwzapalne i rolę w przebiegu wielu przemian metabolicznych. Bierze udział przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz metabolizmie tkanki nerwowej. Pełni ważną funkcję w licznych procesach organizmu, takich jak biosynteza kolagenu, kwasu foliowego, czy hormonów kory nadnerczy.
Uczestniczy w przyswajaniu żelaza, które jest bardzo ważne, między innymi w celu zapobieżenia anemii. Wchłanianie żelaza jest efektywniejsze w środowisku kwaśnym, dlatego witamina C, owoce, warzywa i soki z jej zawartością będą w niedokrwistości działać wspierająco.
Witamina C przeciwdziała przeziębieniom. Badania prowadzone na pacjentach zakażonych wirusem grypy potwierdzają, że doustna suplementacja kwasu askorbinowego może zapobiec patogenezie wirusa grypy w początkowym stadium infekcji.
Również zwiększone dawki witaminy C ułatwiają szybki powrót organizmu do zdrowia. Warto jednak pamiętać, że do celów leczniczych w większych dawkach służy wyłącznie witamina C pochodzenia naturalnego, która jest pozbawiona ubocznych skutków syntetycznej witaminy C.
Witamina C przeciwdziała infekcjom i przyspiesza gojenie się najróżniejszych ran, złamań, sińców. Zapobiega również krwawieniom z dziąseł.
Dermatolodzy podkreślają, że kwas askorbinowy wpływa zbawiennie na cerę i pozwala dłużej cieszyć się jej młodym wyglądem. Powstrzymuje rozwój łojotoku i trądziku. Zabezpiecza też w pewnym stopniu przed niebezpiecznym wpływem promieniowania UV. Nawilża skórę i działa przeciwzapalnie.
Jednak witamina C przyjmowana doustnie ma niewielki wpływ na skórę. Dermatolodzy rekomendują stosowanie jej bezpośrednio na skórę. Wtedy kwas askorbinowy przenika przez warstwę rogową skóry i dostaje się do głębszych warstw naskórka. Dobrze jest jednak pamiętać, że kwas askorbinowy niezwykle łatwo się utleniania. Dlatego kosmetyki zawierające witaminę C powinny znajdować się w zamkniętych jednorazowych saszetkach, kapsułkach lub opakowaniach.
Chociaż witaminę C znajdziemy w składzie wielu owoców i warzyw, to pamiętajmy, że przetwarzanie żywności pozbawia ją prozdrowotnych właściwości. W trakcie gotowania potraw witamina C jest wypłukiwana z pokarmu przez gorącą wodę. Podobnie, jak wypłukiwany jest magnez oraz witamina B. Wielokrotne odgrzewanie, rozmrażanie w temperaturze pokojowej i wyższej również zmniejsza zawartość witaminy C w produktach.
Objawy niedoboru witaminy C są zróżnicowane. Zależą od ilości jej braku w pokarmie oraz od indywidualnych reakcji organizmu na jej niedobór. Częstymi objawami braku witaminy C w organizmie są niedokrwistość, zmniejszona odporność na infekcje oraz osłabienie organizmu, bóle mięśni, brak apetytu oraz zmęczenie. Następują zaburzenia w tworzeniu kolagenu oraz zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Odczuwalne są choroby dziąseł, a całkowity brak witaminy C wywołuje szkorbut.
Trudno jest przedawkować witaminę C, bo nie jest magazynowana w organizmie, a nadmiar wydalany jest z moczem oraz z potem. Jednak spożycie ilości powyżej 1g dziennie wywołuje powstawanie kamieni nerkowych. Jeszcze większe dawki witaminy C mogą powodować biegunkę, nudności, wymioty, skurcz żołądka, wzmożone oddawanie moczu oraz spadek odporności organizmu.
2015-07-30