Wegetarianizm i cukrzyca

W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej rewelacyjnych doniesień o skuteczności diet roślinnych w leczeniu wielu chorób, takich jak nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca, a nawet cukrzyca. Diety wegetariańskie nie leczą jednak cukrzycy. Obecnie nie ma również innej skutecznej metody wyleczenia tej choroby. Niemniej diety jarskie mogą zaproponować pewne korzyści w porównaniu z dietami niewegetariańskimi.

Diety wegetariańskie pomagają przede wszystkim lepiej kontrolować wagę ciała. Są zazwyczaj mniej kaloryczne w porównaniu z dietami niewegetariańskimi.


Przy prawidłowej wadze łatwiej jest zaś kontrolować poziom cukru we krwi. Zmniejsza się także ryzyko wystąpienia niektórych powikłań związanych z cukrzycą. Cukrzycę charakteryzuje podwyższony poziom cukru we krwi, który bierze się z błędów produkcji insuliny, a czasami nieodpowiedniego działania insuliny.


Jedzenie produktów pełnoziarnistych, tradycyjnie przetworzonych zbóż i roślin strączkowych wiąże się z lepszą kontrolą glikemii, zarówno u chorych na cukrzycę, jak i z insulinoodpornością. Organizm staje się bardziej czuły na insulinę.


Poprawia się więc wrażliwość insulinowa. Dzięki temu udaje się czasem ograniczyć dawki przyjmowanych leków czy insuliny lub odstawić je całkowicie.


Ponadto orzechy, zboża, białka soi i sterole roślinne, będące częścią wegetariańskiej diety, zmniejszają stężenie lipidów we krwi. Mogą mieć zatem istotny wpływ na choroby układu krążenia. Powikłania tego typu bardzo często występują zaś u cukrzyków.


Co więcej, zastąpienie białka zwierzęcego białkiem sojowym lub innym roślinnym zmniejsza hiperfiltrację nerek, białkomocz i produkcję kwasu moczowego. Zapobiega więc rozwojowi chorób nerek u osób chorych na cukrzycę.


Szczególnie korzystna pod tym względem jest ścisła dieta wegańska. Weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa, mleka, jaj, a nawet miodu. Dieta ta charakteryzuje się niskim poziomem cholesterolu i niską zawartością tłuszczów nasyconych.


Przy tym wegańska dieta jest bogata w błonnik rozpuszczalny. Stosowanie się do wymogów tej diety jest także o wiele prostsze niż do typowej diety cukrzycowej. Nie wymaga ani liczenia kalorii, ani odmierzania porcji.


Niemniej nawet stosując diety roślinne należy uważać. Niektóre pokarmy mogą podwyższać poziom cukru we krwi. Dotyczy to produktów zawierających węglowodany proste, szczególnie skrobię, a więc ziemniaków, białego ryżu i chleba.
 

 

 

2014-12-07