W kolejce po zdrowie

Najczęściej po witaminę C sięgamy w okresie wzmożonej zachorowalności. Towarzyszy więc nam jesienią i zimą. Z jednej strony prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać odpowiednie ilości tej cennej witaminy, z drugiej, nie można jej przedawkować, jest tania i naprawdę doskonale wzmacnia odporność organizmu. Dlatego właśnie jest kluczowa dla młodszych i starszych, a jej niedobory w minionych wiekach prowadziły do niezwykle groźnego szkorbutu. Obecnie, przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie, on nam nie grozi, ale warto mieć pod ręką dobrej jakości suplement z naturalną witaminą C.

 

  1.     Najlepsza naturalna witamina
  2.     Warzywa i owoce
  3.     Gdzie znajdę witaminę C?

 

Najlepsza naturalna witamina

 

Witamina C przede wszystkim wspomaga odporność organizmu. Przyjmowanie tej cennej witaminy szczególnie w okresach wiosennym i jesienno-zimowym, kiedy zastanawiamy się, co na  przeziębienie czy grypę będzie skuteczne. Preparaty z naturalną witaminą C wspomagają również produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny na kondycję tkanek i ich zdolność do regeneracji. Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C rośnie w sezonach przejściowych oraz przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Dlatego jest niezbędnym suplementem dla sportowców i osób aktywnych. Suplement diety o przedłużonym działaniu dbają o prawidłowe ciśnienie krwi oraz stan kości i tkanki łącznej oraz stawów. Poza tym witamina c naturalna jest konieczna do metabolizmu aminokwasów i przyswajania żelaza czy kwasu foliowego.

 

Warzywa i owoce

Naturalnie witamina C towarzyszy nam na co dzień. Suplementy zawierają natomiast dużą dawkę kwasu askorbinowego w przyswajalnej formie. Bardzo często wzbogaca się preparaty bioflawonoidami, rutyną, dziką różą i acerolą. Zwiększają one wchłanianie witaminy oraz nasilają jej działanie. Przede wszystkim właściwości przeciwutleniające rewelacyjnie wpływają na metabolizm. W szeregu produktów warto jednak wybierać te, które zawierają naturalną witaminę C, ponieważ jest ona bardziej aktywna niż syntetyczny odpowiednik, a najlepiej zadbać o jej właściwy poziom w diecie.

 

Gdzie znajdę witaminę C?

Z pewnością wielu osobom witamina C kojarzy się z cytryną, ale warto pamiętać, że w szeregu owoców i warzyw oraz ziół można znaleźć jej nawet więcej. Na co dzień warto pamiętać o tym, że tracimy cenną witaminę na przykład w procesie smażenia czy gotowania (najlepiej robić to na parze), gdy długo przechowujemy lub mocno rozdrabniamy produkty. Dla witaminy C najlepsze więc są mrożenie, kiszenie i oczywiście spożywanie świeżych owoców, ziół i warzyw. Najwięcej jej znajdziemy w natce pietruszki, papryce, brukselce oraz w aceroli, owocach dzikiej róży i czarnej porzeczce.

 

 

2019-09-27