Tłuszcze nasycone
Ich spożywanie wiąże się z coraz częściej krytykowaną mięsną dietą. Tłuszcze nasycone obwinia się za choroby serca oraz za wysokie poziom złego cholesterolu. Czym są tłuszcze nasycone?
Tłuszcze nasycone to inaczej nasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w określonym tłuszczu. Rozpoznajemy różne tłuszcze nasycone o różnym zastosowaniu. Generalnie, wszystkie tłuszcze i oleje są na ogół mieszanką różnych rodzajów tłuszczu.
Kwasy tłuszczowe to zbiór węgla, wodoru i tlenu. Powstaje łańcuch węglowy z resztą kwasową na jednym z końców. Nasycone kwasy tłuszczowe bardzo łatwo rozpoznać analizując dokładnie ich chemiczny układ, bo zawierają najwyższą możliwą liczbę atomów wodoru. Dzieje się tak, gdyż nie tworzą podwójnych wiązań, co odróżnia je od nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze nasycone znajdziemy w produktach mięsnych i produktach pochodzenia zwierzęcego. Ich źródło stanowi wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ale również smalec, masło, śmietana, jak też tłuste sery i mleko.
Tłuszcze nasycone zawiera olej palmowy, olej kokosowy oraz masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych. Ich bogatym źródłem są także ciasta, ciastka, słodycze oraz wyroby czekoladowe.
Tłuszcze nasycone przede wszystkim są źródłem energii. Są przydatne w budowie błon komórkowych. Ponadto uczestniczą w procesie przyswajania przez organizm witamin i składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. Zapasy tłuszczu stanowią ochronę dla narządów wewnętrznych ludzkiego organizmu.
Niestety, tłuszcze nasycone są też odpowiedzialne za stężenie cholesterolu całkowitego oraz złego cholesterolu w surowicy krwi. Niebezpiecznie zwiększają zlepianie się płytek krwi. Jak się okazuje, zwiększają też ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych. Tłuszcze zawierają mnóstwo kalorii, co może prowadzić do nadwagi i otyłości.
Wielu dietetyków i lekarzy zwraca uwagę na fakt spożywania przez nas zbyt wielu potraw zawierających tłuszcze nasycone. Bezpieczny okazuje się zrównoważony sposób żywienia, zawierający dużą ilość warzyw i owoców. Potrawy powinny zawierać produkty skrobiowe, czyli ziemniaki, ryż oraz makaron. Zalecane są zaś takie sposoby przygotowywania potraw, do których stosuje się małe ilości tłuszczów, czyli produkty nieprzetworzone lub gotowane oraz gotowane na parze.
Niektórzy specjaliści nie wierzą jednak w zły wpływ tłuszczy nasyconych na ludzki organizm. Niebezpieczny jest według nich przede wszystkim stopień przetworzenia tłuszczów i węglowodanów. Powinniśmy spożywać tłuszcze jak najmniej przetworzone. Przetwarzanie jest odpowiedzialne za niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans znajdujące się margarynie. Przetwarzanie jest też opłacalne dla przemysłu spożywczego poprzez zwiększenie trwałości produktów.
W niektórych ludzkich kulturach rzeczywiście występują diety bogate w tłuszcze nasycone. Eskimosi jeszcze do niedawna konsumowali przede wszystkim bogate w tłuszcz mięso z fok, morsów oraz tłustych ryb. Podobnie Masajowie, których jedną z głównych potraw stanowi mix mleka oraz krwi młodego bydła. Analizując jednak te wyjątki żywieniowe warto zwrócić uwagę na towarzyszące im czynniki klimatyczne, wykonywaną przez ludzi aktywność fizyczną oraz zmiany genetyczne w ich organizmach. Dieta Masaja niekoniecznie pozwoliłaby na utrzymanie dobrego stanu mieszkańca dużego miasta w Polsce.
Musimy też zwracać uwagę na ilość spożywanego tłuszczu, bez względu na jego pochodzenie. Specjaliści zachęcają nas do spożywania od 50 do 70 g tłuszczu na dobę. Jak jednak policzyć ilość tłuszczu, który znajduje się w niemal wszystkich produktach spożywczych dostępnych na rynku. (jm)
2015-06-21