Sos sofrito dla dobrego zdrowia

Czy sos pomidorowy może zapobiegać chorobom serca i mózgu? Podobno tak, jeśli to jest sos sofrito. Śródziemnomorska popularna potrawa na bazie pomidorów znalazła się pod lupą naukowców. Co się dowiedzieli o sosie sorfito?

Sos sofrito jest wykorzystywany w wielu przepisach kuchni hiszpańskiej. Oczywiście, jego bazę stanowią pomidory, a drugim ważnym dodatkiem jest smażony na oliwie czosnek i smażona na oliwie cebula. To proste połączenie daje sofrito, które teraz możemy wzbogacać różnymi ważnymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej.

Co kucharze zalecają do wzbogacenia sosu sofrito? Posiekaną natkę pietruszki, paprykę w proszku, marchewkę, selera, tymianek, boczek, a nawet grzyby.

Słowo sofrito pochodzi z języka hiszpańskiego, gdzie znaczy lekko smażyć. Według niektórych źródeł sos sofrito jest znany w kulturze katalońskiej od czasów średniowiecza. Dowodem na to ma być określenie tej potrawy sofregit i wymienionej w jednej z najstarszych europejskich ksiąg kucharskich - Libre de Sent Sovi z pierwszej połowy XIV wieku.

Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie poddali analizie wiele popularnych potraw. Szczególnym zaskoczeniem były laboratoryjne wyniki analizy sofisto. Okazało się, że ta prosta i smaczne potrawa posiada ponad czterdzieści naturalnych przeciwutleniaczy, czyli polifenoli.

Polifenole uważa się obecnie za czołowe związki w świecie roślinnych sprzymierzeńców organizmu człowieka. Polifenole powstrzymują stany zapalnych w organizmie, działają antyagregacyjnie i pozytywnie redukują przepuszczalność naczyń krwionośnych.  Polifenole chronią serce przed stresem oksydacyjnym. Działają też przeciwnowotworowo poprzez aktywne usuwanie wolnych rodników.

Do ważnych naturalnych przeciwutleniaczy należą karotenoidy, których sos sofrito okazuje się bezcennym źródłem. Karotenoidy powstrzymują rozwój chorób nowotworowych. Zabezpieczają błony śluzowe i przeciwdziałają osadzaniu się blaszki miażdżycowej w układzie krwionośnym organizmu. Karotenoidy powstrzymują produkcję złego cholesterolu.

Sos sorfino zawiera też kwercetynę. To stosowany w medycynie organiczny związek aromatyczny pochodzenia roślinnego z grupy flawonowi. Znana jest ze sprzyjającego zdrowiu wpływu na układ krwionośny w organizmie człowieka. Kwercetyna zapobiega zlepianiu się płytek krwi, co hamuje powstawanie zakrzepów.

Czy tajemnica tkwi w prozdrowotnych składnikach sosu? Na pewno, ale wszystkie składniki sosu zjadane oddzielnie nie przynoszą takiego efektu i takiej ilości naturalnych przeciwutleniaczy. W sosie sofrito zachodzi znany w świecie przyrody związek synergiczny, kiedy to odpowiednio połączone komponenty dają lepszy efekt niż stosowano osobno. W ten sposób sos sofrito staje się lekiem na wiele chorób. Zatem… Smacznego!
 

 

 

2015-05-28