Soczewica ważnym składnikiem diety

Warto wiedzieć, że soczewica to doskonały wysokobiałkowy pokarm mający dużą wartość biologiczną. Bo chociaż posiada liczne wartości odżywcze, to soczewica nie jest obecnie w polskiej kuchni zbyt popularna. Co warto wiedzieć o tej niesamowitej roślinie i dlaczego należy ją włączyć do codziennej diety?

Badania archeologiczne dowodzą, że soczewica była jedną z pierwszych – o ile nie pierwszą! - roślin uprawianych przez człowieka. Ludzkość znała jej smak i zbawienny wpływ na zdrowie co najmniej ponad 11 000 lat temu!

 

Znane nam doskonale odmiany soczewicy, to odmiana czerwona, zielona oraz żółta, ale możemy też spotkać się z soczewicą brązową i soczewicą czarną, znaną też jako soczewica Beluga.

 

Nasionko soczewicy zawiera w sobie szeroką gamę składników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy w nim białko, potas, żelazo, fosfor, cynk, witaminę A i PP, witaminy z grupy B, a także błonnik, miedź i mangan. Soczewica jest więc nie tylko pełnowartościowym pokarmem, ale poprawia pracę nerek, nadnerczy i układu krążenia. Ponadto skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i doskonale wzmacnia takie organy, jak żołądek, śledziona i trzustka. Regularne spożywanie soczewicy ułatwia nam radzenie sobie z codziennym stresem, zapobiega skurczom mięśni oraz zapobiega zaburzeniom snu.

 

Nasi rodzimi naukowcy znaleźli w soczewicy nawet taniny, związki chroniące nas przed chorobami nowotworowymi. Co więcej, ta krynica dobrego stanu jest stosunkowo tania! Soczewica jest dostępna niemal na całym świecie, bo dosyć łatwo adaptuje się do lokalnych warunków, chociaż roślina preferuje klimat kontynentalny. Dlatego też po dziś dzień uprawia się ją w wielu krajach na całej Ziemi.

 

Chociaż nasiono soczewicy zawiera w sobie solidną dawkę cennych składników, to jednak największe korzyści dla naszego zdrowia ma konsumowanie kiełków soczewicy. To właśnie one posiadają jeszcze więcej zawartych w sobie życiowych substancji. Kiełki soczewicy powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych, bo posiadają spore ilości cennego w ciąży kwasu foliowego.

 

Soczewica, tak jak fasola, groch, bób i soja jest rośliną strączkowa, skatalogowaną jednak jako roślina motylkowa. W wielu kulturach od lat figuruje jako doskonały zamiennik potraw mięsnych, bo znajdujące się w niej białko jest dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Soczewica stała się dzięki temu ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Z soczewicy możemy nawet przygotować sobie zdrową i pożywną mąkę, mieląc jej nasiona domowymi sposobami, ale robiąc to bardzo dokładnie.

 

Warto jednak pamiętać, że białko zawarte w soczewicy po spożyciu przez człowieka nie zapewni kompletu niezbędnych aminokwasów. Chcąc skompletować cały niezbędny zestaw białka i aminokwasów podczas posiłku, należy połączyć soczewicę z niewielkim dodatkiem suszonych owoców, ziemniaków, ryżu lub chleba z pełnej mąki.
 
Popularność uprawy soczewicy w wielu krajach wynika z tego, że zaleca się jej uprawę w płodozmianach gospodarstw ekologicznych. Soczewica stanowi tam cenny element zmianowania.

 

 

2018-01-26