Siemię lniane i jego zalety
Małe, brązowe ziarenka znamy wszyscy. Siemię lniane wygląda jednak bardzo niepozornie. Korzyści zdrowotne z jego spożywania są tymczasem ogromne. Siemię zmniejsza ryzyko wielu chorób, poprawia urodę oraz sprzyja odchudzaniu.
Ziarna lnu, znane także jako siemię lniane, zostały wielokrotnie przebadane przez naukowców żywienia w ostatnich latach. Niektórzy nazywają je charakterystycznym określeniem superfood z powodu jego potencjalnych korzyści zdrowotnych. Siemię lniane jest przede wszystkim doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego.
Czym jest kwas alfa-linolenowy? To rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3. Kwasy te odgrywają bardzo dużą rolę w ochronie zdrowia serca. Obniżają poziom trójglicerydów oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Dzięki temu zapobiegają powstawaniu płytek miażdżycowych. Przeciwdziałają więc też tworzeniu się skrzepów krwi, zmniejszając tym samym ryzyko udaru mózgu.
Siemię lniane zawiera również błonnik. Dzięki temu usprawnia pracę jelit oraz pomaga w odchudzaniu. W ziarenkach można znaleźć też witaminę E, lecytynę, cynk czy magnez. Stąd też spożywanie siemienia poprawia wygląd włosów, cery i paznokci.
W ziarnach lnu znajdują się też związki znane jako lignany. Należą one do grupy fitoestrogenów (estrogenów roślinnych). Podobne substancje zawarte są w produktach sojowych. Lignany mogą chronić przed niektórymi rodzajami raka, w tym raka piersi i prostaty. Zmniejszają też objawy menopauzy u niektórych kobiet.
Niestety, związki zawarte w mielonych ziarnach lnu dość szybko się utleniają. Dlatego nie warto kupować gotowego zmielonego siemienia. Zdarza się też, że mielone siemię dostępne w sklepach stanowi jedynie odpad z produkcji oleju lnianego. Jest więc pozbawione większości cennych składników odżywczych. Siemię należy zatem kupować w całych ziarnach i mielić chwilę przed spożyciem.
Polecamy też lekturę artykułu: Czy siemię lniane jest toksyczne?
Jeśli ktoś zamierza włączyć siemię lniane do diety, powinien zacząć od małej ilości. W bardzo rzadkich przypadkach może ono wywołać reakcje alergiczne. Ponadto zewnętrzna łupina siemienia ma działanie przeczyszczające.
Najbezpieczniej więc rozpocząć przyjmowanie siemienia od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając jego ilość. Większość ekspertów uważa, że należy spożywać nie więcej niż około 25 gramów na dzień (3 łyżki stołowe).
2014-12-11