Po co pieprz w jedzeniu?
Nie tylko dlatego, że zmienia smak potraw! Piperyna znajdująca się w pieprzu powoduje intensywne kichanie. Jednak przyspiesza też nasze chudnięcie, bo ingeruje w zachowanie genów. Piperyna pobudza też wydzielanie soków trawiennych, co z kolei zwiększa apetyt. Bo pieprz kryje w sobie wiele tajemnic!
Pieprz stosowany jest obecnie w kuchniach całego świata i stanowi obok soli najpopularniejszą przyprawę – szczególnie jego najpopularniejsza odmiana, zwana pieprzem czarnym. Nic w tym dziwnego, skoro jego zastosowanie kulinarne jest praktycznie nieograniczone.
Ta tropikalna, czy też subtropikalna roślina poza tym, że poprawia smak wielu potraw, to jeszcze pozytywnie wspiera stan naszego organizmu. Wspomniana już wcześniej piperyna umożliwia też odpowiednie dla potrzeb organizmu wchłanianie zasobów witamin z grupy B oraz beta-karotenu. To właśnie zawarte w pieprzu alkaloid piperyny i olejki eteryczne nadają mu ostry, piekący posmak.
Generalnie, piperyna wykazuje szereg właściwości leczniczych oraz korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Jednak piperyna to nie wszystko, co znajdziesz w pieprzu! W jego skład wchodzą śladowe ilości białka, błonnika, czy też magnez, żelazo, wapń, błonnik oraz związki organiczne o nazwie fenole, która są silnym antyoksydantem. Fenole, ze względu na ich silne i zbawienne działanie dla organizmu stosuje się jako środki dezynfekujące i konserwujące w farmacji oraz w stomatologii.
Pieprz może wprowadzić nas w dobry stan! Dzięki swoim właściwościom pozwala złagodzić gorączkę organizmu i zwalczać przeziębienie, na dodatek nas rozgrzewając. Niektórzy wskazują nawet na jego doniosłą rolę w profilaktyce onkologicznej.
Pieprz jest środkiem przeciwbólowym, uznawanym nawet za pogromcę migreny. Likwiduje wzdęcia i wspiera prawidłową pracę dróg moczowych, gdyż działa moczopędnie. Za sprawą zawartego błonnika może obniżać poziom złego cholesterolu w organizmie.
Oczywiście, pieprz ma również swoją ciemną stronę, więc nie należy przesadzać z jego ilością w potrawach, które spożywamy. Niewskazany jest całkowicie w diecie osób z nadwrażliwym układem pokarmowym. Ponadto, czarny pieprz posiada też śladowe ilości safroli, u których stwierdzono rakotwórcze działanie na ludzki organizm. Jednak pozytywów ze stosowania pieprzu jest znanych nam znacznie więcej, niż złych efektów ubocznych.
Umiejętność zastosowanie pieprzu w pokarmie też wymaga zdobycia pewnych zasobów wiedzy. Najkorzystniejszy dla smaku potrawy i zdrowia człowieka okazuje się pieprz, który jest mielony bezpośrednio na żywność, tuż przed jej przygotowaniem lub spożyciem. Do posiłków przygotowywanych na ciepło powinno się dodawać go pod sam koniec obróbki termicznej. Jednak w ziarnach pieprz należy dodawać do potraw na początku ich gotowania, czy też smażenia i pieczenia.
Pieprz zielony jest świetnym dodatkiem do zup, potraw z ryb, jak też potraw z użyciem masła lub śmietany. Do potraw z ryb dedykowany jest także pieprz czerwony, który dodawany jest najczęściej do przyrządzanego drobiu. Do sosów oraz soków warzywnych najlepiej stosować biały pieprz, idealny również do marynaty, czy zupy.
2014-10-08