Pełnoziarniste produkty ratują życie

Produkty pełnoziarniste są dobrym źródłem niektórych witamin i składników mineralnych. Zawierają przy tym niską zawartość tłuszczu. Wszystko to sprawia, że ich spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, nowotworów i innych problemów zdrowotnych. Ostatnie badania wskazują też, że pełnoziarniste zboża mogą mieć pozytywny wpływ na długość życia.

Naukowcy z Harvard School of Public Health i innych ośrodków badawczych w USA i Singapurze zebrali szczegółowe informacje na temat diet 118.085 osób dorosłych. W momencie rozpoczęcia badania średni wiek uczestników wynosił 50 lat.

 

Pod uwagę wzięto jedynie osoby, u których nie stwierdzono na początku badania chorób serca i nowotworów. Badanych obserwowano od 1980 do 2010 roku. Raz na dwa do czterech lat wypełniali oni kwestionariusze dotyczące żywienia. Dotyczyły one w szczególności częstotliwości spożycia produktów pełnoziarnistych, takich jak otręby, chleb, makaron, ryż i płatki śniadaniowe.


Odkryto, że u osób spożywających większe ilości pełnych ziaren ryzyko zgonu spadło o 9%. Co więcej, osoby te były o 15% mniej narażene na śmierć z powodu chorób sercowo – naczyniowych.


Badacze oszacowali, że każde dodatkowe 28 gramów pełnych ziaren dziennie wiązało się z 5% redukcją ogólnego ryzyka zgonu oraz ze zmniejszeniem o 9% ryzyka zgonu z powodu chorób serca.


Spożycie pełnoziarnistych produktów nie było związane z mniejszym ryzykiem zgonu z powodu raka.


Badacze wzięli pod uwagę czynniki mogące zakłócić wynik badania, takie jak: całkowite spożycie kalorii, wiek, płeć, pochodzenie etniczne, nałogi, BMI, aktywność fizyczną, obciążenia genetyczne, choroby i rodzaj spożywanych diet.

Badanie opiera się jednak na szacunkach spożycia pełnych ziaren zgłaszanych przez uczestników. Mogą one nie być do końca prawdziwe. Ponadto wszyscy badani byli pracownikami służby zdrowia z USA. Wyniki nie są zatem reprezentatywne, na przykład w stosunku do osób z niższym statusem społeczno-ekonomicznym.

Niemniej jest mnóstwo powodów, by jeść produkty pełnoziarniste. Z pewnością poprawiają trawienie i obniżają poziom cholesterolu. Gwarantują też uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąskę. (pch)
 

 

 

2015-02-05