Owoce niebezpieczne dla zdrowia człowieka
Owoce leśne, grejpfruty, jabłka, truskawki, winogrona i wiśnie to bardzo zdrowe i przydatne człowiekowi smakołyki. Jednak mają też swoje drugie, niebezpieczne oblicze. Poznaj zagrożenia dla życia związane ze spożywaniem owoców.
Owoce to krynica zdrowia. Należą do grupy bardzo wartościowych produktów spożywczych, które powinny stale gościć w naszym menu. Czasami jednak owoce mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
Podczas farmakoterapii wielu poważnych chorób należy uważać z jedzeniem grejpfrutów. Furanokumaryny, związki znajdujące się miąższu w grejpfruta potrafią blokować produkowany przez organizm enzym cytochrom P450 3A4 (CYP3A4). Cytochrom to ważna substancja, która rozkłada większość stosowanych obecnie lekarstw. Kiedy dany lek spełni swoją funkcję, powinien ulec rozpadowi. Jednak brak cytochromu powoduje, lek się nie rozkłada, ale kumuluje w organizmie człowieka.
Należy też unikać spożywania nawet lekko zepsutych lub nadgniłych owoców. W owocach zaatakowanych przez pleśń, nawet w małym stopniu zmienionych wizualnie, rozprzestrzenia się patulina, bardzo niebezpieczna dla zdrowia toksyna.
Patulina powstaje na ogół podczas stłuczenia owocu. Na skórce pojawia się brązowa plama, a miąższ zmienia swoją konsystencję. Najczęściej spotkamy ją w jabłkach, ale w ilościach niebezpiecznych dla zdrowia może też być w innych owocach - gruszkach, wiśniach, winogronach, bananach, nektarynkach, ananasach oraz morelach.
Owoce mogą być niebezpieczne dla alergików. Ich spożycie może u nich wywołać zmiany na skórze będące pokrzywką, wysypką lub zaczerwienieniem. Innymi objawami alergii mogą być bóle brzucha, biegunka lub wymioty. Listę najbardziej groźnych dla alergików owoców otwierają truskawki, poziomki, brzoskwinie i wiśnie.
Bezwzględnie powinniśmy też myć wszystkie owoce, które zamierzamy spożyć. Tak spłuczemy azotany ze sztucznych nawozów wykorzystywanych do upraw, a także pozbędziemy się chemicznych konserwantów, które zapewniają dłuższą trwałość owoców, ale nie są zalecane do spożycia.
Myjąc owoce unikniemy też ryzyka poważnych chorób powodowanych przez pasożyty. Owoce leśne za sprawą dzikich zwierząt mogą doprowadzić do zarażenia groźną dla zdrowia ludzkiego bąblowicą. Jaja bąblowca, niewidoczne gołym okiem znajdują się na owocach zanieczyszczonych odchodami chorych zwierząt.
Do Matki Natury trzeba czuć respekt. Nie wolno eksperymentować, jeśli nie wie się zbyt wiele o niektórych owocach uznanych za jadalne. Owoce czarnego bzu są jadalne, ale tylko wtedy, kiedy są całkowicie dojrzałe. W niedojrzałych owocach czarnego bzu zawartość toksyn jest niebezpieczna dla zdrowia. Nawet soki i konfitury powinno przyrządzać się z całkowicie dojrzałych owoców czarnego bzu. Przypadki zatrucia mogą nastąpić po spożyciu przetworu, do którego dostało się tylko kilka niedojrzałych owoców.
2015-08-27