NNKT – czym są i jakie funkcje pełnią w organizmie?
NNKT – pod tą tajemniczą nazwą kryją się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli grupa związków pełniących w organizmie szereg dobroczynnych funkcji. Mają wpływ na zdrowie serca, układu krwionośnego, wspomagają pracę mózgu, modulują także układ odpornościowy. Dowiedz się więcej o NNKT i sprawdź, dlaczego warto zadbać o ich właściwy poziom.
Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy wyróżnić:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (do których należy np. kwas oleinowy, czyli kwas omega-9) – jest używany w przemyśle, a także spożywany w celu redukcji wagi;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3 i omega-6) – należy na nie zwrócić szczególną uwagę ze względu na działanie prozdrowotne.
Funkcje NNKT
NNKT należą do związków o dużym spektrum oddziaływania na organizm. Jakie pełnią funkcje?
- Mają wpływ na funkcjonowanie serca i układu krążenia: działają przeciwzakrzepowo, wyrównują ciśnienie tętnicze, regulują rytm serca, chronią przed powstawaniem blaszek miażdżycowych (będących bezpośrednią przyczyną powstawania zawałów serca), przeciwdziałają udarom.
- Oddziałują na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego: wzmacniają funkcje poznawcze i koncentrację, przeciwdziałają pojawieniu się wad cewy nerwowej u płodu.
- Modulują odporność i pomagają łagodzić stany zapalne.
- Coraz częściej mówi się o ich działaniu przeciwnowotworowym.
- Wzmacniają kości poprzez zwiększanie wchłaniania wapnia.
- Chronią układ pokarmowy.
- Pomagają zachować równowagę lipidową i prawidłowy poziom cholesterolu.
Naturalne źródła NNKT
Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (dorsz, makrela, sardynki), a także siemię lniane oraz orzechy włoskie. Kwasy omega-6 znajdziemy w oleju słonecznikowym, orzechach arachidowych, awokado, sezamie i migdałach. Kwasy omega-9 występują w produktach takich jak olej rzepakowy, sojowy, sezamowy i oliwa.
Dla właściwego funkcjonowania organizmu należy przyjąć poniższe zasady spożycia NNKT:
- Stosunek podaży kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5. W związku z tym, że więcej pokarmów zawiera kwas omega-6, należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.
- Spożycie kwasów omega-9 powinno wynosić maksymalnie 20% energii potrzebnej organizmowi.
- Artykuł partnera -
2020-05-30