NNKT – czym są i jakie funkcje pełnią w organizmie?

NNKT – pod tą tajemniczą nazwą kryją się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli grupa związków pełniących w organizmie szereg dobroczynnych funkcji. Mają wpływ na zdrowie serca, układu krwionośnego, wspomagają pracę mózgu, modulują także układ odpornościowy. Dowiedz się więcej o NNKT i sprawdź, dlaczego warto zadbać o ich właściwy poziom.

Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy wyróżnić:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (do których należy np. kwas oleinowy, czyli kwas omega-9) – jest używany w przemyśle, a także spożywany w celu redukcji wagi;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3 i omega-6) – należy na nie zwrócić szczególną uwagę ze względu na działanie prozdrowotne.

Funkcje NNKT

NNKT należą do związków o dużym spektrum oddziaływania na organizm. Jakie pełnią funkcje?

  • Mają wpływ na funkcjonowanie serca i układu krążenia: działają przeciwzakrzepowo, wyrównują ciśnienie tętnicze, regulują rytm serca, chronią przed powstawaniem blaszek miażdżycowych (będących bezpośrednią przyczyną powstawania zawałów serca), przeciwdziałają udarom.
  • Oddziałują na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego: wzmacniają funkcje poznawcze i koncentrację, przeciwdziałają pojawieniu się wad cewy nerwowej u płodu.
  • Modulują odporność i pomagają łagodzić stany zapalne.
  • Coraz częściej mówi się o ich działaniu przeciwnowotworowym.
  • Wzmacniają kości poprzez zwiększanie wchłaniania wapnia.
  • Chronią układ pokarmowy.
  • Pomagają zachować równowagę lipidową i prawidłowy poziom cholesterolu.

Naturalne źródła NNKT

Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (dorsz, makrela, sardynki), a także siemię lniane oraz orzechy włoskie. Kwasy omega-6 znajdziemy w oleju słonecznikowym, orzechach arachidowych, awokado, sezamie i migdałach. Kwasy omega-9 występują w produktach takich jak olej rzepakowy, sojowy, sezamowy i oliwa.

Dla właściwego funkcjonowania organizmu należy przyjąć poniższe zasady spożycia NNKT:

  • Stosunek podaży kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5. W związku z tym, że więcej pokarmów zawiera kwas omega-6, należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.
  • Spożycie kwasów omega-9 powinno wynosić maksymalnie 20% energii potrzebnej organizmowi.

 

- Artykuł partnera -

 

 

2020-05-30