Nawyki żywieniowe kobiety ciężarnej. Co jeść?

Są takie momenty w życiu człowieka, że zmieniają się nawyki żywieniowe. Bo tak chcemy lub tak musimy. Zmiany takiej musi dokonać między innymi kobieta w ciąży, a jej partner powinien wspierać ją podczas zmiany i nie wybrzydzać, że chwilowo nastąpiły zmiany w codziennym, rodzinnym menu.

Rozwiejmy typowe oczekiwania co do diety kobiety ciężarnej. Nie istnieje żadna magiczna, odpowiednia dieta dla zdrowej ciąży. Okazuje się, że główne zasady zdrowego żywienia są takie same, bez względu na to, jakiej jesteśmy płci, w jakim wieku i czy nosimy w sobie płód, czy zapładniamy. Istotną zmianą w diecie kobiety ciężarnej jest fakt, że spożywa ona składniki odżywcze dla siebie oraz dla swojego jeszcze nienarodzonego dziecka.

Wiele kobiet panicznie boi się nadwagi w czasie ciąży i późniejszych konsekwencji. Rzeczywiście, wielu dietetyków i ginekologów podkreśla, że kobieta w ciąży  nie musi jeść więcej, ale dostarczany organizmowi pokarm musi być najlepszej jakości odżywczej. Zresztą, to właśnie ginekolog powinien pomóc dobrać ciężarnej pani zoptymalizowaną właśnie dla niej i jej dziecka dietę.

Bazą dla bezpiecznej i zdrowej diety stanowią na ogół produkty zbożowe. Dobrze jest konsumować pełnoziarniste chleby oraz makarony. Atrakcyjnym dodatkiem do potraw mogą być różnego rodzaju kasze, ryże oraz otręby pszenne. Produkty te stanowią idealne dla organizmu źródło białka roślinnego, większości witamin oraz składników mineralnych.

Organizm ciężarnej ma pewne sprecyzowane oczekiwania. Ważne jest żelazo. To pierwiastek niezwykle istotny dla odpowiedniej kondycji oraz zdrowia. Żelazo pełni różne istotne funkcje w naszym cyklu życiowym. Jest składnikiem hemoglobiny, która doprowadza tlen do poszczególnych komórek ludzkiego organizmu.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy żelazo? Sporo znajduje się w mięsie. Według dietetyków promujących mięsną dietę, mięso dostarcza naszemu ciału pełnowartościowe białko i witaminy. Dobre jest chude mięso, które powinno się jeść nie częściej, niż dwa razy dziennie. Powinno być dokładnie ugotowane. Lepiej odstawić w czasie ciąży potrawy z mięsem smażonym.

Kobieta w ciąży powinna pamiętać o regularnym dostarczaniu organizmowi białka. Jego źródłem są ryby, które zawierają ponadto w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby są też wspaniałym źródłem jodu oraz witamin D, A i witamin z grupy B. Należy jednak przedyskutować z ginekologiem kwestię tego, jak często te ryby spożywać. Podobno nie powinny wchodzić w skład menu częściej niż trzy razy w tygodniu.

Warzyw i owoców też nie powinno zabraknąć w diecie kobiety ciężarnej. Warzywa i owoce są źródłem składników mineralnych oraz witamin. Posiadają przy tym małą ilość kalorii, których udział i tak się zwiększa poprzez bogatą i zróżnicowaną dietę. Znajdujący się w warzywach błonnik przyspiesza organizmowi przemianę materii.

W ciąży należy pić odpowiednie, wskazane przez lekarza i dietetyków ilości wody. Woda to źródło życia i podstawowy składnik ciała człowieka. Zdrowej, ożywczej wody nie może zabraknąć organizmowi kobiety w ciąży.

 

 

 

2015-05-27