Najlepsze zamiast cukru

Spójrzmy prawdzie w oczy! Lubimy najróżniejsze słodkości i ciężko nam się oprzeć ich zapachom i widokowi. Znamy przerażające skutki spożywania dużej ilości cukru, ale przecież nie wszystko co słodkie musi być złe. Poznaj najbezpieczniejsze substytuty cukru dostępne na rynku.

Ciężko nam unikać cukru w codziennym życiu, gdyż dodawany jest już do wszystkiego, nawet do sosu pomidorowego, ketchupu, czy makaronu. Możemy jednak znacznie ograniczyć ilości spożywanego cukru poprzez wprowadzenie do naszej diety jego zdrowszych zamienników.

Rynek zaroił się od najróżniejszych zamienników cukru. Niestety, warto zwracać uwagę, z czego płynie słodycz… Dlatego przedstawiamy dobrą listę najlepszych – naszym zdaniem - substytutów cukru.

Sukraloza


Otrzymuje zaszczytne miejsce czwarte za najlepszy substytut cukru. Sukraloza to słodkość bez kalorii. Badania tej substancji nie wykazały do tej pory absolutnie żadnych skutków ubocznych dla zdrowia ludzi.

Sukraloza doskonale sprawdza się jako dodatek przy pieczeniu ciast. Możemy bez najmniejszych wyrzutów sumienia dodawać ją do domowych wyrobów, słodząc w ten sposób ciasteczka, pierniki i inne wypieki. Należy tylko pamiętać, że ciasta z dodatkiem sukralozy pieką się znacznie szybciej.


Stewia

Stewia pochodzi z Ameryki Południowej i otrzymuje miejsce trzecie za najlepszy substytut cukru. Jest świetnym, naturalnym zamiennikiem cukru. Coraz popularniejszym w naszych kuchniach!

Stewia to roślina, która jest słodsza o ponad 300 razy od cukru. Jakby tego było jeszcze mało, to stewia posiada zero kalorii. Ze stewią nie przytyjesz!

Ponadto badania wykazały, że stewia zwiększa w organizmie produkcje insuliny, która jest dobrodziejstwem dla diabetyków, a wśród populacji osób zdrowych zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Syrop z agawy

Syrop z agawy nominowany został na drugim miejscu. Wygląda trochę jak miód. Jest słodszy niż cukier stołowy, więc można używać go w mniejszych ilościach, lecz z równie smacznym rezultatem.

Dodatkowo, syrop z agawy zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i magnez. Nektar z agawy ma niższy indeks glikemiczny niż cukier spożywczy, więc nie powoduje nagłego skoku poziomu cukru we krwi.

Miód


Miód jest dobry na wszystko. Dlatego otrzymuje pierwsze miejsce za najlepszy substytut cukru. Pewnie spodziewaliście się czegoś bardziej zaskakującego, prawda?

Liczne badania pszczelego miodu pokazują niedowiarkom, że osoby, który używały miodu zamiast cukru gubiły zbędne kilogramy tkanki tłuszczowej.

Miód to prawdziwy, naturalny eliksir zdrowia człowieka. Zawiera witaminy z grupy B6, wolne rodniki, tiaminę, wapń, potas, ryboflawinę oraz magnez. Jest o około 50 procent słodszy od cukru.

Miód zwiększa odporność ludzkiego organizmu. Ma szerokie zastosowanie w medycynie - stosuje się go nawet w leczeniu apatii, nerwic i depresji. Dodatkowo wzmacnia nasz układ nerwowy, działa uspokajająco i poprawia nastrój. (dr)

 

 

 

2015-01-26