Na czym polega dieta sirtfood?
Podstawą diety sirtfood są produkty bogate w polifenole, czyli substancje odpowiedzialne za aktywację białek – sirtuin. Białka te według naukowców w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, a przy tym pomagają w redukcji masy ciała. Jednym słowem dzięki nim stajemy się młodsi, szczuplejsi i piękniejsi.
Nic więc dziwnego, że dieta sirtfood cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Na czym polegają jej najważniejsze założenia i czy warto się na nią zdecydować? Poszukajmy odpowiedzi.
Czym są sirtuiny i co warto o nich wiedzieć?
Sirtuiny to inaczej białka naturalnie występujące w organizmie człowieka. Zgodnie z doniesieniami naukowców białka te w znaczący sposób wpływają na jakość i długość życia, dlatego też często określa się je mianem genów młodości. Do ich aktywacji, a więc optymalnego działania potrzebne są polifenole, czyli substancje znajdujące się w niektórych produktach spożywczych.
Według założeń twórców diety sirtfood im więcej znajdzie się ich w jadłospisie, tym więcej genów młodości zostanie aktywowanych, co z kolei przełoży się na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Właściwie aktywowane sirtuiny lepiej wykorzystują energię, przyspieszają metabolizm, zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a także chronią komórki całego organizmu przed stanami chorobowymi i procesami starzenia.
Twórcy diety sirtfood twierdzą, że dla skuteczności jej stosowania nie ma znaczenia, jakie produkty spożywcze wyeliminujemy z jadłospisu, ale to, ile znajdzie się w nim produktów bogatych w polifenole.
Dieta sirtfood – poznaj jej zasady
Jak już wspominaliśmy, najważniejsza zasada diety sirtfood dotyczy dużej zawartości produktów spożywczych bogatych w polifenole. Należą do nich m.in.:
- zielona herbata
- lubczyk
- oliwa z oliwek
- kawa
- kakao
- pietruszka
- jarmuż
- czerwona cebula
- papryczka chili
- kapary
- seler (korzeń i liście)
- daktyle
- orzechy włoskie
- truskawki
- soja
- rukola
- czerwone wino
- kurkuma
- czerwona cykoria
Jadłospis oparty na zasadach diety sirtfood zakłada ścisłe przestrzeganie restrykcyjnych zaleceń żywieniowych wyłącznie przez pierwsze trzy tygodnie. W następnym etapie zamiast skupiać się na kaloryczności poszczególnych posiłków, należy zadbać o to, by do ich przygotowania wykorzystać jak największą ilość produktów zawierających polifenole.
Warto jednak podkreślić, że początek diety – trzy pierwsze dni – jest dość mocno obciążający, dzienna dopuszczalna ilość kalorii nie powinna bowiem przekraczać 1000 kcal. W ciągu czterech kolejnych należy zwiększyć ją do 1500 kcal. Jak przekonują autorzy diety, właściwie stosowana w realny sposób poprawia naszą kondycję i samopoczucie. Dlatego też bardziej niż dietę odchudzającą należy traktować ją jako sposób na życie, który znacznie poprawia jego jakość.
2019-03-25