Melasa lepsza od cukru. Poznaj zalety czarnego złota
Zwana czarnym złotem i czarnym cudem przyrody. Przez lata lekceważono właściwości spożywania płynnej, słodkiej substancji. Obecnie melasa jest uznawana przez dietetyków za dużo zdrowszy zamiennik tracącego popularność białego cukru i niezwykłą skarbnicę wielu ważnych dla organizmu substancji odżywczych i energetycznych.
Melasa jest ciemnobrązowym, gęstym syropem,który otrzymuje się podczas procesu produkcyjnego cukru spożywczego. Kiedyś była dużo tańsza od rafinowanego, białego cukru, a przez to błędnie uznawana za mniej od niego zdrową substancję spożywczą. Jednak melasę po wielu latach lekceważenia i dogłębnym poznaniu uznano za jeden ze zdrowszych produktów spożywczych. Czarne złoto coraz częściej pojawia się w kuchni jako dodatek wielu potraw.
Zalet melasy dla naszego zdrowia okazuje się być całkiem sporo. Melasa umożliwia naszemu organizmowi sprawną regenerację układu krwionośnego, układu trawiennego i układu naczyniowego. Melasa pozytywnie wpływa również na system nerwowy człowieka. Melasa doskonale też zdaje egzamin we wsparciu układu stawowego i kostnego wraz z kręgosłupem. Melasa okazuje się odgrywać rolę w skutecznym zapobieganiu rozwoju chorób nowotworowych.
Częste spożywanie melasy zaleca się obecnie osobom starszym, cierpiącym na anemię, a także kobietom w ciąży i sportowcom. Uznana jest za bezpieczny i zalecany codzienny składnik naszej diety.
Ta niezwykle cenna substancja ma również właściwości kojące i odżywiające ludzką skórę. Dlatego dawniej stosowano melisę trzcinową w medycynie do dezynfekowania ran i w celu przyspieszenia ich prawidłowego gojenia.
W zależności od użytego do jej produkcji surowca otrzymujemy melasę buraczaną lub melasę trzcinową, w których składzie znajdziemy aminokwasy, magnez, wapń, witaminy z grupy B, potas, sód, miedź, fosfor, cynk oraz związki azotowe, rafinozę i cukry redukujące. Ponadto melasa posiada w swoim składzie znacznie mniej kalorii niż cukier i miód jest więc skutecznym produktem odchudzającym dla łasuchów.
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego też pozwala uzyskać coraz popularniejszą odmianę melasy z karobu. Ta melasa wpływa jak przeciwutleniacz na ludzki organizm, nie wywołuje alergii i skutecznie wpływa na pracę jelit i nie wywołuje alergii. Melasa z karobu znajduje zastosowanie w terapii problemów układu pokarmowego.
Melasa znalazła również zastosowanie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, m.in. stanowiąc cenny dodatek energetyczny i słodzący w napojach proteinowych. Uznanym źródłem energii dla organizmu jest też melasa uznana wśród sportowców i ludzi prowadzących aktywny tryb życia.
W codziennej diecie melasa służy do wypieku ciast, chleba czy słodzenia herbaty i innych napojów. Melasa z trzciny cukrowej służy do produkcji rumu, nadając temu trunkowi specyficzny aromat i niepowtarzalny smak.
2018-01-28