Kuloodporna kawa zamiast śniadania

Zdaniem wielu dietetyków śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Wiele osób zaczyna jednak dzień tylko kawą. Czy można sprawić, by sam ten napój dostarczał więcej niezbędnej organizmowi rano energii? Niektórzy twierdzą, że tak. Wystarczy połączyć kawę z porcją masła.

Większość osób dodaje do kawy mleko. Połączenie jej z masłem, produkowanym przecież z mleka, wydaje się jednak dziwne. Niemniej ten nowy trend kulinarny staje się coraz bardziej popularniejszy i zyskuje rzesze zwolenników. Na pomysł dodawania masła do kawy wpadł Amerykanin - Dave Asprey.

 

Dave Asprey jest autorem bloga o odżywianiu i metodach odchudzania. Kawa z masłem jest określana mianem Bulletproof Coffee, czyli kuloodporną kawą. Napój ten ma gwarantować długotrwałe uczucie sytości i dużą dawkę energii.

 

Na czym polega fenomen kuloodpornej kawy? Wszystko dzięki tłuszczowi zawartemu w maśle, który powstrzymuje łaknienie. W rezultacie picie takiej kawy codziennie ma prowadzić do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej. Zdaniem twórcy przepisu kawa z masłem poprawia także funkcjonowanie mózgu.


Bulletproof Coffee sporządza się z najwyższej jakościowo kawy arabica. Masło również nie może być byle jakie. Musi być wyprodukowane z mleka krów karmionych świeżą trawą. Nie powinno być też solone. Do napoju dodaje się także olej MCT lub olej kokosowy.

 

Wszystkie wymienione składniki należy dokładnie połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach – dwie filiżanki kawy, dwie łyżeczki masła i 1 lub 2 łyżeczki oleju. Najlepiej użyć w tym celu blendera. Dozwolone jest dodanie niewielkiej ilości cukru.


Czy spożywanie kawy z masłem zamiast śniadania jest jednak dobrym pomysłem? Z pewnością napój ten jest ubogi w składniki odżywcze. W maśle znajduje się wprawdzie białko, witaminy A, D czy E. Niemniej brakuje błonnika i wielu minerałów.

 

Olej MCT to już w 100% puste kalorie. Kuloodporna kawa nie jest więc w stanie zastąpić pożywnego śniadania. Masło i olej zawierają też dużą ilość tłuszczów nasyconych, odpowiedzialnych za rosnący poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Związki te przyczyniają się z kolei do powstawania chorób układu krążenia. Bulletproof Coffee powinna być więc raczej pita sporadycznie niż stać się codziennym rytuałem. (pch)
 

 

 

2015-01-16