Kawa przeciw chorobie Alzhaimera
Prognozuje się, że do 2025 roku liczba Europejczyków powyżej 65 roku życia wzrośnie z 15% do 22%. Wraz ze starzeniem się społeczeństwa rosną obawy dotyczące chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera. Dotyka ona od 5 do 10% osób powyżej 65 lat. Chorobie można jednak przeciwdziałać. Wystarczy regularnie pić kawę.
Wraz z wiekiem zdolności poznawcze, takie jak pamięć, koncentracja, percepcja, umiejętność uczenia się czy rozwiązywania problemów ulegają pogorszeniu. Osłabienie tych funkcji jest nieuchronnie związane z procesem starzenia. Są jednak dowody, że styl życia i odżywiania może mieć wpływ na spowolnienie spadku zdolności kognitywnych.
Okazuje się, że objawy demencji może opóźnić regularne, umiarkowane spożycie kawy. Picie od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie może nawet ochronić przed chorobą Alzheimera. Tak wynika z badań przedstawionych podczas Alzheimer Europe Annual Conference. Raport z konferencji został opublikowany przez Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), czyli Instytut Naukowej Informacji o Kawie. Zdaniem ekspertów osoby pijące kawę mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania o 20%.
Raport podkreśla też rolę, jaką odżywianie odgrywa w zachowaniu funkcji poznawczych, zwłaszcza w przedklinicznej fazie choroby Alzheimera, zanim pojawią się objawy demencji. Wskazuje, że na zmniejszenie ryzyka choroby ma spory wpływ dieta śródziemnomorska. Dieta ta składa się z ryb, świeżych owoców i warzyw, czerwonego wina i oliwy z oliwek. Za jej efekt ochronny odpowiedzialne są polifenole.
Związki te występują również w dużych ilościach w kawie. Ich dobroczynne działanie wspierane jest przez kofeinę. Kofeina zapobiega powstawaniu blaszek amyloidowych i splątków neurofibrylarnych w mózgu. Są to cechy typowe dla choroby Alzheimera. Kofeina i polifenole zmniejszają także stan zapalny i degenerację komórek mózgowych, zwłaszcza w hipokampie i korze mózgowej. Obszary te są odpowiedzialne za pamięć.
Mimo wszystko specjaliści zaznaczają, że nie istnieje jedna metoda na uniknięcie demencji. W zmniejszeniu ryzyka jej wystąpienia ważne jest podejmowanie aktywności fizycznej, zbilansowana dieta, unikanie alkoholu, papierosów i ogólne dbanie o zdrowie.
2015-01-06