Jakie ryby jeść w ciąży

W przeciwieństwie do pozytywnych skutków wynikających z jedzenia ryb dla większości ludzi, spożywanie niektórych gatunków może być niebezpieczne dla małych dzieci, kobiet planujących ciążę, ciężarnych i matek karmiących. Jakich ryb należy unikać?

Kobiety ciężarne powinny spożywać około 300 g porcje ryby 2 – 3 razy w tygodniu. Zalecenie to dotyczy również matek karmiących. Dla dzieci porcje te są o połowę mniejsze.

 

Ryby są doskonałym źródłem białka, żelaza i cynku. Są to kluczowe składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju dzieci. Ponadto, kwasy tłuszczowe omega-3, zawarte w wielu rybach, odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju ich mózgów.

 

Niestety, niektóre gatunki ryb, szczególnie duże drapieżne ryby, takie jak rekin, miecznik, makrela królewska, marlin, mogą zawierać wysoki poziom rtęci.


Rtęć znajdująca się w rybach nie stanowi zagrożenia dla większości dorosłych ludzi. W tych szczególnych okresach wymagane są jednak specjalne środki ostrożności. Regularne spożywanie ryb bogatych w rtęć, może sprawić, że substancja ta będzie odkładać się w krwiobiegu.

 

Rtęć bardzo łatwo przenika też przez łożysko. Zbyt dużo rtęci może natomiast przyczynić się do uszkodzenia mózgu i układu nerwowego dziecka. Przypuszczalnie dawki te musiałyby być jednak dość duże, by spowodować szkody.


Spośród ryb często jadanych w Polsce, duży poziom rtęci posiadają ryby maślane, węgorze, płocie oraz okonie. W ciąży zabronione jest też spożywanie ryb surowych i wędzonych. Podczas zakupów warto też wybierać mniejsze sztuki. Większe ryby są starsze. Jest więc możliwe, że zgromadziły w trakcie życia więcej szkodliwych związków.


Jakie ryby są bezpieczne? Spośród ryb popularnych w Polsce najmniej szkodliwych substancji zawierają śledzie, szprotki, łososie, makrele atlantyckie, flądry i mintaje. Oprócz ryb morskich poleca się też karpie, sumy i pstrągi.


Nie powinno się ze strachu przed rtęcią rezygnować ze spożywania ryb w ogóle. Należy jedynie przy planowaniu diety nie przekraczać zalecanej liczby porcji ryb w tygodniu oraz wybierać bezpieczniejsze gatunki.

 

 

 

2014-12-20