Fermentowana soja suszona, czyli japońskie Natto

Najzdrowszy produkt na świecie, który zostaje poddany procesowi fermentacji to Natto. Spotkać się z nim można głównie w Japonii. Głównym składnikiem jest niemodyfikowana genetycznie soja, gdyż na terenie Japonii istnieje bezwzględny zakaz modyfikowania produktów żywnościowych. Natto, pochodząca z ekologicznych upraw, obecnie wielkim powodzeniem cieszy się nie tylko w Azji, ale ze względu na wielkie właściwości zdrowotne, staje się popularny także w Europie.

Enzym nattokinaza


Znaczenie zdrowotne ma zawarty w Natto enzym nattokinaza. Ma ono zdolność:

  • Oczyszczania krwi
  • Rozpuszczania skrzepów
  • Zmniejszenia poziomu cholesterolu
  • Redukowania zbyt wysokiego ciśnienia krwi
  • Obniżania poziomu cukru
  • Oczyszczania jelit z toksyn i nagromadzonych złogów
  • Przywracania normalnej mikroflory w organizmie
  • Poprawiania przemiany materii
  • Wspomagania procesów odchudzających

 


Stosować Natto można również lecząc choroby typu:

  • Osteoporoza
  • Miażdżyca i choroby serca
  • Stwardnienie rozsiane
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Choroba Alzheimera
  • Kamienie nerkowe
  • Nowotwory (w szczególności nowotwory płuc, piersi, prostaty, wątroby i białaczki)
  • Żylaki
  • Płodność u mężczyzn

 


Właściwości enzym nattokinaza ma o wiele więcej, dlatego warto wspomnieć, iż jest bardzo pomocny w czasie zatrucia organizmu, którego przyczyną może być zatrucie papierosami, lub alkoholem. Co więcej zawiera on ogromną ilość witaminy K2 mk7, której jest  aż około 1 000 mikrogramów  w  100 g natto, zaś ta jest niezbędna aby zapobiec osteoporozie.


Sfermentowana soja zawiera też estrogen, jaki łagodzi negatywne skutki menopauzy u kobiet, oraz witaminę E, opóźniającą procesy starzenia się organizmu. Sięgnąć powinni po nią panowie po czterdziestym roku życia, albowiem chroni przed przerostem oraz zmianami nowotworowymi prostaty.


Natto – zdrowa sfermentowana soja, bez skutków ubocznych


Japońska sfermentowana soja, znana jako Natto ma nie tylko wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu, chroni nasze ciało i leczy różnorodne schorzenia, ale również nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Dzieje się tak dlatego, że jest ona poddawana długiemu procesowi fermentacji, który to skutecznie hamuje działanie organicznych kwasów, jakie to mogą pojawić się w produktach sojowych, które nie uległy sfermentowaniu.

Bez wątpienia zaletą Natto jest również jej ciekawy smak, który dla przeciętnego Europejczyka nie zawsze jest znany, a także estetyczny wygląd całej potrawy. Po Natto warto sięgnąć jeżeli chcemy cieszyć się piękną, zdrową i pozbawioną zmarszczek skórą, szczupłą i smukłą sylwetką, a także większą ilością energii.

Jak używać Natto?

Natto możemy spożywać w dowolnej formie, co oznacza, że można jeść ją bezpośrednio, a także łączyć z jogurtem, maślanką, lub dodawać do sałatek. Dzienna porcja to dwie czubate łyżeczki fermentowanej soi. Spożywając ją warto pić dużą ilość wody.

 

 

2016-07-03