Dobry owoc granatu

Chińska medycyna była oczarowana owocem granatu, dlatego w Azji uznany został za symbol płodności oraz zdrowia. W chrześcijaństwie przypomina wiernym o życiu wiecznym. Ten fascynujący owoc składa się przede wszystkim z ziaren oraz grubej skórki. Poznaj słodkie tajemnice owocu granatu!

W starożytnej Grecji krążyła ciekawa opowieść o tym, jak boginie Furie zasadziły drzewko granatu na grobie króla Teb, Eteoklesa, który zginął w bratobójczej walce. Kiedy owoc granatu zerwano z grobu Etoklesa, spłynęła z niego krew.

 

O jego doniosłej roli w starożytnym świecie świadczy fakt, że w Biblii Świętej granat wymieniany jest ponad 30 razy. Rzymska mitologia opowiada o bogini kiełkującego zboża, Prozerpinie, która zostaje porwana przez Plutona do świata umarłych. Prozerpina jednak spożywa słodkie nasiona granatu i powraca do świata żywych.

 

Owoc granatu pochodzi od rośliny o nazwie Granatowiec właściwy (Punica granatum). Symbolika tego owocu skupiona wokół zdrowia i życia ma całkowite odzwierciedlenie w rzeczywistości.

 

Włączenie do naszej codziennej diety owocu granatu bez wątpienia jest skuteczną metodą zapobiegania pojawienia się wielu chorób. Owoc granatu ma zbawienny wpływ na ludzi organizm, bo zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. W skład owocu wchodzą polifenole, które posiadają silne działanie przeciwutleniające, łagodzą stany zapalne i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Ziarna owoców granatu zawierają o wiele więcej polifenoli, niż znajdziemy ich w zielonej herbacie, czy też czerwonym winie.


Coraz częściej podkreśla się też znaczenie owoców granatu w leczeniu chorób nowotworowych. Badania dowiodły, że sok z granatu ma działanie powstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, układu oddechowego, jelit oraz piersi. Jego składniki hamują inwazję komórek nowotworowych oraz przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się przerzutów choroby.

Spośród wszystkich spożywanych przez nas owoców, to owoc granatu posiada w swoim składzie najwięcej antyoksydantów, które są odpowiedzialne za eliminację wolnych rodników.

Spożywanie świeżych owoców granatu wspaniale wpływa na kondycję psychiczną człowieka. Nieprzypadkowo owoc polecany jest osobom pracującym umysłowo w wielkich miastach, szczególnie narażonym na choroby cywilizacyjne, w tym stres.

Sok z owoców granatu obniża ciśnienie krwi, zapobiega infekcjom oraz zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL, przez co jest istotnym czynnikiem antymiażdżycowym. Sok też odmładza naszą skórę i poprawia jej ukrwienie. W tradycji chińskiej medycyny sok był jedną z głównych substancji stosowanych do leczenia ran.

 

Spożywanie owoców granatu wspiera odchudzanie. Granaty zawierają w swoim składzie substancje przyspieszające redukowanie tkanki tłuszczowej. Po spożyciu niewielkiej ilości granatu odczuwamy zahamowanie głodu. Dodatkowo, usuwa toksyny z organizmu za sprawą zawartego w granacie błonnika oraz antyoksydantów.

Ze słodkimi ziarnami owocu granatu kontrastuje smak gorzkiej skórki. Ona też okazuje się być pełna zdrowych tajemnic. W tradycji azjatyckiej stosowano ją przeciw skutkom chorób układu trawienia, przeciw próchnicy oraz w stanach zapalnych organizmu.

 

 

2015-01-22