Do czego służy soja?
To gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych. Soja, niezwykle popularna w produkcji żywności dla człowieka i zwierząt podbiła już niemal wszystkie kontynenty. Co warto o niej wiedzieć?
Soja warzywna jest coraz popularniejszą pospolitą uprawną rośliną na naszych terenach. Chociaż jej uprawa nie wydaje się zbyt skomplikowana, to ma ona jednak spore wymagania od otoczenia w którym rośnie. Wymaga żyznych, najwyższej jakości gleb oraz odpowiedniego nasłonecznienia.
Gatunek soi jest spotykany - czyli uprawiany - w Polsce jako efemerofit, czyli gatunek roślin obcego pochodzenia, który przypadkowo został zawleczony oraz współwystępuje z innymi roślinami w danym kraju.
Soja ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, przede wszystkim na stan całego układu krążenia krwi. Obniża stężenie złego cholesterolu oraz zwiększa udział zbawiennego dla nszego zdrowia błonnika w diecie. Zaobserwowano również korzystny wpływ spożywania produktów sojowych na stężenie złego cholesterolu we krwi u pacjentów z genetycznie uwarunkowaną dyslipidemią.
Zalet tego warzywa znajdziemy jeszcze więcej! Obniża stężenie cukru we krwi oraz likwiduje zaparcia, jak też przyspiesza wypróżnianie strawionego pokarmu. Soja zmniejsza ryzyko wzrostu komórek nowotworowych i przeciwdziała występowaniu kamieni żółciowych w organizmie człowieka. Ponadto, soja dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów. Ziarna soi posiadają w swoim składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych.
Produkty sojowe coraz częściej goszczą na naszych stołach, a na dodatek jest synonimem współczesnej diety wegetariańskiej. Soja warzywna bardzo często jest przecież stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w tradycyjnej kuchni. Jednak popularność stale rosnącej ilości upraw soi wiąże się z jej istotnym zastosowaniem w przemyśle mięsnym.
Soja warzywna uprawiana jest przede wszystkim w Ameryce Północnej, Azji oraz Ameryce Południowej. Znajdująca się w centralnej Brazylii farma Bom Futuro Farm jest największym na świecie, megagospodarstwem rolnym. Ta potężna sojowa farma zajmuje powierzchnię niemal 5 500 kilometrów kwadratowych, a jej uprawy zaopatrują rynki spożywcze niemal całego świata.
Od pewnego czasu soja uplasowała się na pozycji jednego z najważniejszych źródeł pożywienia dla krów i świń na niemal wszystkich kontynentach. Wyprodukowana z niej pasza stanowi podstawę stale rozwijającej się produkcji mięsa opartej o masową hodowlę zwierząt.
2015-11-26