Do czego mogą prowadzić duże wahania poziomu glukozy we krwi?

Glukoza - czyli cukier - jest potrzebna organizmowi do wytworzenia energii. Duże wahania stężenia glukozy skutkują m.in. pojawieniem się ciągłego zmęczenia oraz zaburzeniami metabolizmu. Dlatego warto zadbać o właściwą ilość cukru i regularnie kontrolować jego poziom.

Jak zmierzyć poziom cukru we krwi?

Poziom cukru we krwi można samemu zmierzyć za pomocą glukometru, który jest podstawowym i popularnym narzędziem samokontroli w cukrzycy. Aby go prawidłowo użyć potrzebne są lancet lub nakłuwacz. Służą one do pobrania próbki krwi z opuszka palca, którą po pobraniu bada się glukometrem. Lancet lub nakłuwacz można kupić np. na stronie internetowej Apteline.

 

Stosując glukometr do codziennej kontroli, co jakiś czas warto sprawdzić, czy urządzenie do pomiaru poziomu cukru we krwi działa prawidłowo. Test prawidłowości pomiarów wykonuje się używając płynu kontrolnego do glukometru.

Skutki dużych wahań cukru we krwi

Duże wahania cukru we krwi pojawiają się przy różnych schorzeniach, m.in. przy cukrzycy. Poziom glukozy w organizmie reguluje insulina, hormon wytwarzany przez trzustkę, narząd, który znajduje się w górnej części jamy brzusznej. U osób cierpiących na cukrzycę ten proces jest zaburzony z dwóch powodów: niedoboru insuliny bądź zmniejszonej wrażliwości komórek organizmu na ten hormon. Pojawiają się wtedy hipoglikemia – niedobór glukozy bądź hiperglikemia – jej nadmiar we krwi.

 

Niedocukrzenie może wywoływać różnego rodzaju objawy ze strony układu nerwowego, np. drgawki, zaburzenia oddychania, a nawet śpiączkę. Z kolei przecukrzenie organizmu prowadzi do zaburzeń widzenia, wzmaga pragnienie oraz wywołuje częstomocz. Zjawisko częstomoczu pojawia się, bo nerki muszą wydalić z organizmu zbyt wysoki poziom cukru. W trakcie nadmiernego i częstego oddawania moczu organizm chorego traci duże ilości minerałów, m.in. cynku, chromu i magnezu oraz witamin takich, jak B1, B3, B5 oraz D3.

 

Wahania stężenia glukozy w organizmie prowadzą też do odkładania się tkanki tłuszczowej i tycia. U osób chorych na cukrzycę obserwuje się zmniejszoną aktywność mitochondriów. Wytwarzają one energię w trakcie procesów metabolicznych, m.in. produkowaną z cukrów. Zaburzenie mechanizmu funkcjonowania prowadzi do zmniejszenia poziomu antyoksydantów i wzrostu liczby wolnych rodników. To przyspiesza proces starzenia się.

 

W organizmie chorej osoby pojawiają się nawracające stany zapalne. Dochodzi też do zwiększenia liczby trójglicerydów, czyli tłuszczów, które w nadmiernej ilości prowadzą do występowania schorzeń układu krążenia. Podwyższają one także poziom cholesterolu.

 

Zaburzenia poziomu cukru we krwi mogą być też przyczyną permanentnego zmęczenia, czy zaburzeń snu, braku koncentracji, wahania nastrojów i bezpodstawnego poirytowania.

 

 

2017-03-24