Dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko raka?
Wpływ jedzenia mięsa na rozwój nowotworów jest dosyć kontrowersyjny w kulturze, w której mięso nadal jest istotnym elementem pożywienia. Istnieją jednak przekonujące dowody, że jedzenie czerwonego mięsa jest silnie związane z niewielkim, aczkolwiek znaczącym wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Jak dotąd naukowcom nie udało się jednak wcześniej znaleźć mechanizmu odpowiedzialnego za tę zależność. Odpowiedzi zdaje się dostarczać nowe badanie przeprowadzone na myszach.
Za wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu związanego ze spożywaniem dużych ilości czerwonego mięsa może odpowiadać… cukier, a konkretnie kwas sialowy Neu5Gc. Związek ten występuje w dużych ilościach w czerwonym mięsie, zarówno wieprzowinie, wołowinie, jak i jagnięcinie.
Pełni u zwierząt istotne funkcje. Stąd też drapieżnikom nie szkodzi. Nie jest natomiast obecny w organizmie człowieka. Może więc wpływać negatywnie na ludzi, zwłaszcza, jeśli spożywają zbyt dużo czerwonego mięsa, w którym się znajduje.
Badacze z University of California z San Diego posłużyli się w swoim doświadczeniu myszami. Zwierzęta zostały zmodyfikowane genetycznie w ten sposób, by ich organizm nie produkował kwasu sialowego. Cukier ten podano zaś gryzoniom wraz z pożywieniem.
W rezultacie u zwierząt dochodziło do rozwoju zapalenia ogólnoustrojowego. Nastąpił też pięciokrotny wzrost częstości występowania raka. Myszy nie były narażone na działanie innych czynników rakotwórczych. Cała odpowiedzialność za wzrost przypadków nowotworów spada więc na Neu5Gc.
Na czym polega negatywne działanie kwasu sialowego? Związek ten wywołuje najprawdopodobniej odpowiedź immunologiczną prowadzącą do przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Stan ten z kolei jest odpowiedzialny za powstawanie nowotworu. Badacze przypuszczają, że cukier ten może mieć również wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 i miażdżycy.
Nie znaczy to jednak, że należy całkowicie wyeliminować czerwone mięso z diety. Jak powszechnie wiadomo szkodzi wszystko, co jest spożywane w nadmiarze. Umiarkowane ilości czerwonego mięsa mogą znaleźć się w diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest ono źródłem wartościowego białka, wielu cennych witamin i mikroelementów. (pch)
2015-02-07