Diety wysokokaloryczne zwiększają zagrożenie rozwoju raka jelita grubego
Przejadanie się szkodzi całemu organizmowi. Obciąża, żołądek i wątrobę. Sprzyja zawałom serca, miażdżycy i udarom mózgu. Okazuje się, że przyczynia się również do rozwoju raka jelita grubego. Nadmiar kalorii w diecie wyłącza bowiem w jelitach hormon blokujący powstawanie komórek nowotworowych.
Otyłość jest znanym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Ryzyko rozwoju tego nowotworu u osób otyłych jest o 50% większe niż u osób szczupłych. Coraz więcej badań wskazuje też, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zwiększa dieta bogata w przetworzone mięso. Zawiera ono bowiem mające kancerogenne właściwości azotany złożone. Nie jest jednak jasne, dlaczego inne diety wysokokaloryczne miałyby podwyższać szanse rozwoju tego nowotworu.
Odpowiedzi dostarczają najnowsze badania przeprowadzone na myszach przez naukowców z Thomas Jefferson University, Duke University i Harvard Medical School.
Okazuje się, że otyłość, czy to spowodowana dietą bogatą w tłuszcze, czy też węglowodany „wycisza” hormon zwany guanyliną. Hormon guanylina jest wytwarzany w jelitach i odpowiada za wchłanianie zwrotne wody i elektrolitów. Guanlina jest również aktywatorem cyklazy guanylowej C (GUCY2C), receptora znajdującego się w komórkach wyściełających jelito.
Receptory są specyficznymi strukturami odbierającymi sygnały chemiczne niesione przez hormony. Receptory GUCY2C mają na celu zapobiegać nieprawidłowemu wzrostowi komórek. Działają one jak bloker wzrostu guza. Bez hormonu zostają wyłączone, co tworzy warunki do rozwoju nowotworu.
Badania na myszach potwierdziły również, że za pomocą leku zwiększającego produkcję guanliny skutki diety wysokokalorycznej można odwrócić i zapobiec wzrostowi guza. Nie wiadomo jednak czy podobny lek byłby skuteczny wśród ludzi. Konieczne są dalsze badania w tym obszarze.
Niemniej, pojawia się nadzieja, że dzięki hormonalnej terapii zastępczej uda się zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego u osób otyłych.
2016-02-04