Dieta owsiana

Coraz większym zainteresowaniem pań cieszy się dieta owsiana. Jest bowiem prosta, skuteczna, zdrowa i nie wymaga większych wyrzeczeń. Wystarczy przez jeden dzień w tygodniu jadać głównie owsiankę, a kilogramy będą stopniowo ubywać.

Podstawowa wersja diety owsianej polega na spożywaniu tylko i wyłącznie owsianki przez jeden wybrany dzień tygodnia. Między posiłkami dozwolone jest podjadanie warzyw i owoców. Dietę można kontynuować przez dowolnie długi czas.

 

Jest bezpieczna, o ile okresy poszczenia nie będą wydłużane. Dzięki diecie można stracić kilka kilogramów. Oczywiście efekty nie będą natychmiastowe, lecz z pewnością długoterminowe.


Płatki owsiane można jeść z chudym mlekiem, niskotłuszczowym jogurtem lub zalać samym wrzątkiem. Dla zwiększenia atrakcyjności potraw można do nich dodawać cynamon, nasiona, rodzynki lub inne suszone owoce czy niewielką ilość orzechów.

 

Dzięki urozmaiceniu smak będzie nieco inny, a owsianka tak szybko się nie znudzi. Płatki można także włączyć do codziennego menu, jadać je na śniadanie, kolację czy choćby jako dodatek do muesli lub sałatek. Dzięki temu efekty będą szybsze.


W jaki sposób płatki pomagają schudnąć? Płatki owsiane zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika. Składnik ten sprawia, że dłużej czujemy się syci. Jedzenie płatków kilka razy dziennie ogranicza zatem apetyt. Rzadziej sięgamy po przekąskę. Błonnik podkręca także procesy metaboliczne.

 

Jednocześnie płatki owsiane są produktem niskokalorycznym. W 100 g zawierają około 370 kalorii. Do przygotowania sytego posiłku wystarcza natomiast jedynie 50 g.


Płatki owsiane nie tylko wspomagają odchudzanie. Mają także wiele właściwości prozdrowotnych. Są bogate w witaminy, takie jak B1, B6, PP, E oraz mikroelementy – selen, magnez, cynk, potas i żelazo. W ich składzie znajduje się też sporo antyoksydantów, przeciwdziałających starzeniu.

 

Dzięki wszystkim zawartym w nich związkom poprawiają wygląd paznokci, włosów i skóry. Obniżają także poziom złego cholesterolu, a więc chronią przed chorobami układu sercowo – naczyniowego. (pch)
 

 

 

2015-03-04