Czy produkty pełnoziarniste są zdrowe?

Panuje kulinarna moda na pełnoziarniste produkty zbożowe. Tymczasem specjaliści cały czas sprzeczają się o to, czy produkty spożywcze z pełnego ziarna są zdrowe, czy tylko zdrowsze od tradycyjnego pieczywa, czy tradycyjnego makaronu?

Pełne ziarna stanowią z wielu powodów wartościowy pokarm dla organizmu. Zawierają niezbędne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Dietetycy szczególnie podkreślają zbawienny wpływ, jaki ma na nas błonnik z pełnego ziarna. Jest on niezbędny do regulacji i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik skutecznie ogranicza wchłanianie tłuszczu ze spożytego pokarmu i wiąże wodę, kiedy pęcznieje w przewodzie pokarmowym przyczyniając się do błogiego uczucia sytości.

Na pewno produkty pełnoziarniste ratują życie, a ich spożywanie związane jest ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób serca, cukrzycy, czy nowotworów.

 

Jednak spożywając produkty pełnoziarniste spożywamy też kwas fitowy, czyli organiczny związek chemiczny, powszechny w królestwie roślin, ale w nadmiarze znajdujący się w nasionach zbóż i roślin oleistych. Kwas fitowy wiąże w naszym organizmie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania minerały, ale wiąże też alkalizujący wapń i alkalizujący magnez, co pozbawia nas ich dobroczynnego wpływu i wywołuje niedobory.

 

Nadmiar kwasu fitowego w pokarmie odpowiedzialny jest za rozwój osteoporozy, krzywicy oraz anemii. Choroby te były plagą już w średniowieczu, kiedy powszechnie stosowano rozczyn drożdżowy do wypieku pieczywa. Nadmierne spożywanie zbóż przy jednolitej diecie i niedożywieniu rozpowszechniły krzywicę u większości populacji dziewiętnastowiecznej Europy.

 

Zwracając uwagę na niebezpieczeństwo związane z nadmiernym spożywaniem produktów bogatych w kwas fitowy odkryjemy, że nie potrzebujemy opierać diety przede wszystkim o pieczywo, makaron, czy ryż. Bo są to produkty zakwaszające organizm.

 

Oczywiście, produkty z pełnego ziarna są doskonałym źródłem węglowodanów. Ponadto posiadają w swoim składzie zbawienne dla zdrowia fitoestrogeny, sterole oraz liczne minerały, czy witaminy takie jak kwas foliowy i niacyna. Dlatego w zróżnicowanej, bogatej w wartościowe składniki diecie pełnoziarniste produkty zbożowe powinny stanowić ważny dodatek.

Tradycyjne pieczywo, czy makaron posiadają głównie puste kalorie, bo w trakcie procesu oczyszczania ważne zdrowotne składniki ziaren są odrzucane. Podczas mielenia, kolejnego oczyszczania, przetwarzania oraz wypiekania produkt traci bezpowrotnie kolejne cenne elementy. Na pewno więc produkty pełnoziarniste są dla naszego organizmu bardziej wartościowe niż pozbawione życiowej energii tradycyjne produkty zbożowe.

Podstawą diety okazują się jednak warzywa i owoce, które odpowiednio dobrane mogą pojawiać się w każdym posiłku.

 

 

2015-09-25