Czy jabłko odchudza? Tak, jeśli to odmiana Granny Smith
Polityczny entuzjazm wokół jabłek opadł, tymczasem to bardzo zdrowy owoc, który warto jeść bez względu na manifestowane poglądy. Regularnie jedzone jabłka zapobiegają stanom zapalnym oraz otyłości. Najlepiej zaś chudnąć z jabłkami Granny Smith.
Jabłko to popularny, jadalny owoc jabłoni o chrupkim miąższu. Niepowtarzalny jest smak dojrzałych jabłek. Bywa czasami słodko-kwaskowaty, chociaż różne odmiany jabłek bywają bardziej lub mniej słodkie i bardziej lub mniej kwaśne.
Jabłka rozprzestrzeniły się z Azji na obszar całej Europy. Owoc jabłoni stał się symbolem zdrowia oraz życia. Jabłoń w kulturze spopularyzował też biblijny mit o Adamie i Ewie. Owoc jabłoni kojarzono z płodnością, a poprzez to zyskał powiązania miłosne oraz erotyczne.
Jabłka posiadają niewiele kalorii, a są za to bogate w błonnik. Owoc jabłoni zawiera ponadto witaminy C, A i B oraz potas. To także bezcenne źródło pektyny, która jest składnikiem błonnika o właściwościach obniżających stężenie cholesterolu we krwi.
Szczegółowe badania nad właściwościami odżywczymi jabłek przekonały naukowców, że odmiana jabłek o nazwie Granny Smith pozwala zwalczać otyłość i jej najgorsze skutki.
Granny Smith, czyli Babunia Smith to stosunkowo młoda australijska odmiana jabłoni domowej. Granny Smith została wyselekcjonowana przez Thomasa Smitha na farmie Marii-Ann Smith w 1868. Co ciekawe, jabłoń wyrosła zupełnie przypadkowo, jako siewka z wolnego zapylenia.
W Wielkiej Brytanii pojawiła się w 1935, a w pozostałych krajach europejskich dopiero w latach 60. ubiegłego stulecia. Granny Smith zawitała w USA za sprawą znanego sadownika Grady Auvila w 1972.
Jak wyglądają Granny Smith? Są duże, zielone i twarde. Nadają się do jedzenia na surowo, pieczenia i gotowania. Są również świetnym dodatkiem do sałatek!
Niestety ten jabłkowy cud dietetyczny nie jest łatwy w uprawie w Polsce. Granny Smith jest odmianą o dużej wrażliwości na mróz, na parcha jabłoni oraz mączniaka jabłoni. W naszym klimacie jabłka Granny Smith można uprawiać wyłącznie na odpowiednich terenach o najdłuższym okresie wegetacyjnym i do tego na najlepszych stanowiskach. Te wymogi powodują, że odmiana jabłek Granny Smith jest nieprzydatna do uprawy amatorskiej w Polsce.
Badanie przeprowadzone w Washington State University udowodniło, że odmiana jabłek o nazwie Granny Smith najlepiej pobudza wzrost i rozmnażanie w jelitach dobroczynnych bakterii. Niestrawione składniki pokarmu znajdujące się w Granny Smith zmieniały skład bakterii jelitowych na skład analogiczny do tego, który posiada organizm o prawidłowej masie ciała.
Bez względu na to, czy jabłka odchudzają, to ich właściwości zdrowotne są bezcenne dla organizmu. Ponadto, zawsze jest odpowiedni moment do tego, żeby wzbogacić swoją dietę. Istotne jest spożywanie owoców jabłoni po ukończeniu 50 roku życia. Wtedy jesteśmy bardziej narażeni na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia, którym spożywanie jabłek może zapobiec.
2015-01-16