Cukier upośledza pamięć
Długotrwałe spożywanie produktów bogatych w cukier, a konkretnie fruktozę, wpływa destruktywnie na funkcjonowanie mózgu. Negatywne działanie można jednak ograniczyć za pomocą kwasów tłuszczowych omega-3. Do takiego wniosku doszli naukowcy zainteresowani wpływem cukru na żywe organizmy z University of California Los Angeles.
Wiemy, że cukier pod różnymi postaciami bywa przyczyną problemów ze zdrowiem fizycznym. Analizy wskazują, że spożywany przez nas cukier ma negatywny wpływ na nastrój oraz jakość naszego życia. Jest bezpośrednio odpowiedzialny za takie schorzenia, jak otyłość i cukrzyca. Cukier ma jednak również negatywny wpływ na naszą kondycje psychiczną.
Spożywanie cukru może potęgować objawy depresji, wywoływać niepokój oraz upośledzać zdolność uczenia się. Cukier źle wpływa na nasze umiejętności zapamiętywania faktów oraz wydarzeń. Dowodem tego są badania przeprowadzone w University of California Los Angeles.
Naukowcy posłużyli się w badaniu szczurami, dla których przygotowali specjalną dietę. Przed jej rozpoczęciem wszystkie zwierzęta były szkolone poruszania się po labiryncie, zawierającym liczne otwory i tylko jedno wyjście. Aby pomóc gryzoniom nauczyć się i zapamiętać drogę, naukowcy umieścili w labiryncie wskazówki. Zwierzęta trenowały dwa razy dziennie przez pięć dni.
Następnie podzielono gryzonie na dwie grupy. Pierwszej przez sześć tygodni podawano do picia wodę słodzoną syropem kukurydzianym. Syrop jest powszechnie dodawany do żywności przetworzonej, w tym napojów, soków, dżemów, deserów, jogurtów.
Druga grupa również przyjmowała syrop, jednak dodatkowo otrzymywała też kwasy omega-3. Chronią one przed uszkodzeniem synaps - połączeń między komórkami mózgu, umożliwiających uczenie się i zapamiętywanie.
Po upływie sześciotygodniowej diety zwierzęta zostały powtórnie wpuszczone do labiryntu. Następnie badacze obserwowali, czy będą potrafiły uciec z pułapki. Okazało się, że szczury, które nie otrzymywały kwasów tłuszczowych omega-3 radziły sobie znacznie gorzej od drugiej grupy.
Szczury, które nie otrzymywały kwasów tłuszczowych omega-3 były o wiele wolniejsze. Co więcej, odkryto również w ich mózgach ubytek w aktywności synaps. Doszło więc do zakłóceń w przesyłaniu impulsów między komórkami mózgu. Zaburzyło to u gryzoni umiejętność myślenia i pamięć, gdyż szczury miały problem z przypomnieniem sobie drogi do domu.
U szczurów pozbawionych kwasów tłuszczowych wystąpiły również oznaki insulinooporności. Hormon odpowiedzialny za utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru, reguluje również funkcje synaps w organizmie.
Jedzenie zbyt dużo fruktozy może zatem blokować zdolność insuliny do kontrolowania, w jaki sposób komórki zużywają i przechowują cukier.
Warto zatem przy okazji każdego słodkiego posiłku zadbać, aby w diecie pojawiły się też pokarmy bogate w kwasy omega-3, takie jak łosoś, orzechy włoskie i siemię lniane.
2014-11-04