Co zaserwować dziecku na śniadanie?

Śniadanie to nie tylko zastrzyk energii z samego rana, którego nie da się zastąpić żadnym innym posiłkiem, to także inwestycja w zdrową przyszłość. Co więcej, badania naukowe dowodzą, że maluchy, które jedzą śniadania, lepiej się uczą, nie mają problemów ze skupieniem i są spokojniejsze niż te, które omijają pierwszy posiłek. Śniadanie sprawia, że dzieci nie podjadają w ciągu dnia, co procentuje mniejszą skłonnością do otyłości.

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia dla marki Tarczyński wynika, że 55% badanych najczęściej przygotowuje na śniadanie dla swoich pociech kanapki, 54% wybiera zaś płatki różnego rodzaju, a 42% ankietowanych serwuje najmłodszym parówki. Okazuje się, że najrzadziej na talerzach dzieci znajduje się musli (21%) oraz płatki owsiane (26%). 

Dlaczego śniadanie jest tak ważne? 

Głównym zadaniem śniadania jest dostarczenie energii niezbędnej do “rozruszania” ciała i umysłu. Dzieci, które jedzą rano pełnowartościowe posiłki, osiągają lepsze wyniki w nauce i są mniej agresywne, a także przyzwyczajają się do jedzenia o regularnych porach. 

 

Warto dodać, że z wieloletnich badań naukowych wynika, że jedzenie śniadań: 

  • znacznie poprawia odporność, 
  • zapobiega otyłości, 
  • gwarantuje niższy poziom cholesterolu we krwi, 
  • zapobiega próchnicy. 

 

W pustych żołądkach dzieci wydziela się nadmierna ilość kwasu, który niestety podrażnia śluzówkę i zaburza odpowiednią pracę układu pokarmowego. W tej sytuacji zmniejsza się także odporność organizmu na chłód, a spadek stężenia glukozy we krwi może prowadzić do ospałości i zawrotów głowy.

Parówki dla dzieci, czyli zwykłe śniadanie w niezwykłym wykonaniu 

Nie da się ukryć, że najprostsze posiłki można przyrządzić w naprawdę fantazyjny sposób. W końcu mówi się, że “jemy” nie tylko ustami, ale również oczami. Jest to szczególnie ważne wtedy, gdy chcemy zachęcić naszego niejadka do zjedzenia śniadania. Z uwagi na to, warto poświęcić dodatkowych 5 minut, aby parówki dla dzieci stały się np. ośmiorniczkami. Tak podany posiłek z pewnością zaciekawi malucha i sprawi, że wszystko to, co na talerzu, zniknie w mgnieniu oka. 

 

Przygotowując śniadanie dla najmłodszych, warto pamiętać o tym, aby nie zabrakło w nim składników wysokiej jakości. Nie możemy zapominać także o czytaniu etykiet, dzięki temu jesteśmy w stanie wybierać produkty z krótkim składem bez dodatku konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. 

Parówkowe łodzie dla fanów dalekich podróży 

Parówkowe łodzie to szybkie, proste i sycące danie, które z pewnością spodoba się każdemu fanowi dalekich podróży. Do przygotowania tego śniadania potrzebujemy: 

 

Parówki wrzucamy do gorącej wody i wyciągamy po kilku minutach. W tym samym czasie na patelni smażymy jajecznicę. Na talerz kładziemy sałatę. Ugotowane kiełbaski przecinamy wzdłuż, jednak musimy pamiętać o tym, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie delikatnymi ruchami do otworu w parówce wkładamy usmażoną jajecznicę, a parówkę w kilku miejscach łączymy wykałaczkami. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego! 

 

Okazuje się, że kanapki to nasz śniadaniowy standard. Jest to tak prosta i niewymagająca potrawa, że dość często podajemy ją rano dzieciom. Jak widać jednak na powyższym przykładzie, wystarczy odrobina pomysłowości, aby nasz maluch nie wyszedł z domu głodny i był zadowolony. 

 

 

2020-08-20