Co warto wiedzieć o wigilijnym kompocie z suszu?
Kompot z suszu znany jest w naszej tradycji od wieków. Obecnie pijemy go głównie w okresie świątecznym. Czy bez powodu? Nie! Napar z suszonych jabłek, śliwek i gruszek ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jedną z takich właściwości jest wspomaganie trawienia, co okazuje się być szczególnie istotne w czasie bożonarodzeniowego obżarstwa. Po co pijemy kompot z suszu w Wigilię?
Kompot z suszu wywodzi się z tradycji Łemkowskiej, z okolic Beskidu Niskiego, gdzie latem zbierali i suszyli owoce, aby popijać gorące kompoty i wywary przez całą jesień i zimę. Łemkowie nadawali poszczególnym składnikom szczególne właściwości. I tak na przykład jabłka odpowiadały za dobre zdrowie, ale też miłość i pokój. Śliwki odpędzały złe moce. A gruszki zapewniały długowieczność.
Składniki kompotu z suszu i ich właściwości
Jabłka
Podstawowym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu są jabłka. Mogą być świeże lub suszone. Oddziałują przede wszystkim na jelita, które dzięki zawartości jabłek w napoju znacznie łatwiej się oczyszczają. Ponadto łagodzą podrażnienia żołądka, wynikające ze świątecznego przejedzenia.<
Śliwki
Według lekarzy suszone śliwki mają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Warto zwrócić uwagę, że suszone śliwki zawierają znacznie więcej błonnika, niż świeże, a więc bezpośrednio wpływają na perystaltykę jelit, wspomagają trawienie i wpływają na regularność wypróżnień.
Gruszki
Suszone gruszki to znakomite źródło jodu, potasu i magnezu. Mają działanie odkwaszające organizm. Zalecane są we wszelkiego rodzaju stanach zapalnych lub zatruciach układu pokarmowego. W medycynie ludowej napar z gruszek stosowano na przeziębienia i jego objawy - kaszel, katar, gorączkę.
Inne właściwości kompotu z suszu
Kompot z suszu dostarcza organizmowi wielu minerałów i witamin. Między innymi jest źródłem potasu, który wpływa na procesy myślowe i koncentrację. Magnez ma pozytywne działanie w zakresie wspierania funkcjonowania układu nerwowego. Zapobiega depresjom, obniża poziom stresu i uspokaja - są to właściwości bardzo przydatne w okresie świątecznym :)
Witaminowe ABC
Kompot z suszu zawiera witaminy z grupy A, B i C. Witamina A oddziałuje na jakość naszego wzroku, witamina B wpływa na układ nerwowy i nastrój, a witamina C zwiększa odporność.
Dodatkowo, susz jest źródłem witaminy K i E. Pierwsza wpływa na krzepliwość krwi, a druga to witamina młodości i płodności.
Kompot z suszu tylko w wigilię?
Kompot z suszu ze względu na swój wpływ na perystaltykę jelit, trawienie i tworzenie dobrych bakterii w nadwyrężonym przez świąteczne obżarstwo żołądku jest bardzo ważnym elementem Bożego Narodzenia. Warto jednak zwrócić również uwagę na inne właściwości - bogactwo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w okresie jesienno-zimowym.
2017-12-23