Co jeść w pracy?
Ostatnio odnosisz może wrażenie, że niezdrowo się odżywiasz? A może natłok obowiązków powoduje, że w miejscu pracy jesz głównie fast foody lub słodkie batoniki z biurowego automatu? Czas wreszcie to zmienić! Brak witamin i składników odżywczych prędzej czy później odbije się negatywnie na Twoim zdrowiu. Na szczęście, jest kilka sposobów na to, by uniknąć tego, co złe.
Zdrowe fast foody
Oksymoron? Niby tak, ale nie do końca. Przez lata narosło przekonanie, że przygotowanie pełnowartościowych dań jest czasochłonne. Nieprawda! Czasami wystarczy kilka chwil by przygotować smaczne i zdrowe danie. Co można zaliczyć do tzw. zdrowych fast foodów? Na pewno popularne wrapy z tortilli, np. z wędzonym kurczakiem i warzywami – sałatą, ogórkiem, pomidorem, papryką i marchewką.
Zbyt wiele chwil nie pochłonie też przyrządzenie frytek z batatów, selera, pietruszki czy marchewki - warzywa wystarczy pokroić w charakterystyczne słupki, posypać ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku przez ok. 40-50 minut. Oprócz pracy masz jeszcze wiele innych dodatkowych zajęć i nie zawsze znajdujesz czas na gotowanie? Rozwiązaniem mogą okazać się gotowe zestawy sushi np. z http://www.sushi-tokyo.pl lub jogurty musli, w których nie brakuje owoców i superfoods, takie jak nasiona chia.
Naszpikowane witaminami lunch boxy
Zdrowie i dobra kondycja organizmu to podstawa, dlatego od czasu do czasu warto wygospodarować wieczór na przyrządzenie nieco bardziej pożywnego obiadu. Jaki powinien być idealny lunch box? Na pewno uzupełniony o dania naszpikowane witaminami. Ostatnio sporą popularnością cieszą się sałatki inspirowane daniami śródziemnomorskimi, które oprócz cennych składników mają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie nie są kaloryczne.
Oprócz warzyw ich uzupełnieniem są oliwa z oliwek (bogata w witaminę E) oraz sery typu feta czy mozzarella. Alternatywą dla sałatek będą dania makaronowe z dodatkiem pesto lub szpinaku (który ma wiele beta-karotenu, kwasu foliowego oraz wapnia), a także potrawy na bazie kaszy i gotowanych warzyw.
Smaczne przekąski
Choć obiad to ważny posiłek, w pracy istotne są również przekąski. Dlaczego? Burczenie w brzuchu może skutecznie rozpraszać, a tym samym powodować rozdrażnienie i utratę koncentracji. Co więc powinno znaleźć się na półce w pracowniczej kuchni? Na pewno bogate w błonnik płatki owsiane, jogurt naturalny i suszone owoce, niezbędne do owsianki na drugie śniadanie.
Przydadzą się też orzechy, znane ze swoich właściwości energetyzujących oraz wafle ryżowe, jednodniowe soki (np. na bazie buraka) oraz gorzka czekolada, która dzięki teobrominie korzystnie wpływa na pracę serca i nerek.
2018-04-22