Białe warzywa zmniejszają ryzyko raka żołądka

Rak żołądka jest czwartym najczęstszym nowotworem u mężczyzn i piątym najczęstszym nowotworem u kobiet. Jest przyczyną prawie 10% zgonów z powodu raka. Okazuje się jednak, że niektóre pokarmy mogą pomóc w ochronie przed nowotworem żołądka, podczas gdy inne mogą zwiększać ryzyko zachorowania na tę chorobę. Białe warzywa zmniejszają ryzyko raka żołądka.

Wpływowi czynników dietetycznych na rozwój raka żołądka przyjrzeli się naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach. Dokonali oni przeglądu 76 badań kohortowych przeprowadzonych na terenie Europy, USA, Japonii, Chin i Korei, obejmujących okres ponad 11 lat. Przeanalizowano łącznie dane 6,3 mln ludzi i ponad 32 tys. przypadków raka żołądka.


Badania wykazały, że jedzenie dużej ilości różnego rodzaju owoców, białych warzyw oraz witaminy C jest związane z mniejszym ryzykiem rozwoju nowotworu żołądka. Spożywanie dużej ilości owoców zmniejsza szanse zachorowania na tę chorobę o 7%, z kolei białe warzywa, takie jak ziemniaki, kapusta, cebula czy kalafior redukują je o 33%.


Naukowcy nie byli w stanie powiedzieć, ile białych warzyw należy zjadać, by miały one działanie zapobiegawcze. Oceniono natomiast, że 100 g porcja owoców dziennie obniża ryzyko choroby o 5%.


Ustalono również, że dieta bogata w warzywa marynowane, przetwory mięsne, jak wędliny, żywność soloną i alkohol zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju schorzenia. Przykładowo warzywa marynowane powodują jego wzrost o 18%. Co ciekawe, z kilku badań wynikało, że do wzrostu ryzyka zachorowania mogą przyczyniać się również niektóre jarzyny.

 

Niektóre badania wskazywało, że szanse rozwoju raka żołądka rosną o 11% w przypadku spożywania dużej ilości pomidorów oraz o 21% w przypadku szpinaku. Nie stwierdzono natomiast żadnego związku między samymi ziemniakami a nowotworem, co błędnie podaje wiele mediów poświęconych zdrowiu człowieka.


Profilaktyczne działanie warzyw i owoców wiąże się prawdopodobnie z ich wysoką zawartością witaminy C. Sama witamina C w dawce 50 g dziennie redukuje szanse rozwoju nowotworu o 8%.


Wyodrębnienie poszczególnych czynników żywieniowych wpływających na stan zdrowia jest sporym wyzwaniem. Dużą rolę odgrywają tu bowiem również inne czynniki diety i stylu życia. Niemniej przegląd ten dostarcza mocnych dowodów, że liczne produkty żywnościowe mogą zapobiegać powstaniu raka żołądka lub działać prorozwojowo. (ach)

 

 

2015-12-04