Awokado i jego niezwykłe właściwości

Awokado jest wiecznie zielonym drzewem z ciekawym owocem o wszechstronnym zastosowaniu i niezwykłych właściwościach wpływających na ludzkie zdrowie. Dowiedz się, dlaczego warto poznać awokado!

Masło boga - tak Aztekowie nazywali awokado, używając go, jako afrodyzjaku, a także likwidowali z jego pomocą gorączkę, oraz choroby kobiece. Obecnie owoc służy do produkcji wielu leków, a także ma ogromne znaczenie w wytwarzaniu kosmetyków.


Niezwykły owoc z Meksyku

Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Rośnie w klimacie tropikalnym, zaś z wyglądu nieco przypomina gruszkę. Owoc jest niezwykle wartościowy dla naszego organizmu, ponieważ w swoim składzie posiada niewiele węglowodanów, zaś bardzo dużą ilość białka, witamin a także tłuszczy omega 3. Składa się aż w 66 % z wody, dlatego ma mało kalorii, ale wiele pierwiastków, jak na przykład: fosfor, wapń czy też potas.

Awokado w trosce o nasz organizm

Najważniejszą cechą awokado jest to, że ma właściwości oczyszczające. Zawdzięcza ją temu, że w swoim składzie posiada glutation, jaki to neutralizuje wolne rodniki, a także świetnie oczyszcza ciało z pestycydów.


Cenne składniki owocu sprawiają także, że znakomicie oddziałuje na:

>>> Mózg
>>> Serce
>>> Metabolizm
>>> Ciśnienie wątrobę
>>> Anemię

Zadbaj o zdrowie dzięki awokado

Mózg oraz układ nerwowy

Awokado zawiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega 3 a także znaczne ilości witaminy E. Dzięki temu zapobiega obumieraniu komórek i chorobie Alzheimera. Dodatkowo zapobiega udarom mózgu.

Cukrzyca


Kwasy tłuszczowe, które znajdują się w awokado przeciwdziałają cukrzycy. Zawartość błonnika powoduje, że cukier we krwi nie ulega wahaniom, a tym samym utrzymuje się na stabilnym poziomie.

Serce oraz układ krążenia

Awokado to szereg jednonienasyconych tłuszczy, które ochraniają serce. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi, oraz zmniejszają poziom LDL, czyli „złego” cholesterolu. Z kolei podwyższają HDL, czyli „dobry” cholesterol. Awokado to także witamina B6 i kwas foliowy, zaś owe witaminy i minerały utrzymują na prawidłowym poziomie homoscysteinę, która odpowiada za choroby serca, zaś jej wysoki stan często jest przyczyną zawałów.

Stawy

Owoc ten cechuje się też bardzo pozytywnym działaniem jeśli chodzi o chrząstki stawowe. Utrzymuje je w doskonałej kondycji, odżywia je a także sprawia, że maź stawowa w kończynach i kręgosłupie jest zawsze na odpowiednim poziomie.

Metabolizm

Jeśli regularnie spożywamy awokado znakomicie poprawia metabolizm. Tym samym przyczynia się do zmniejszenia masy ciała, zapewnia sytość oraz reguluje procesy trawienne.

Psychika

Awokado poprawia nasze psychiczne samopoczucie, zmniejsza stres, a tym samym obniża ryzyko depresji.

Oczy

W składzie awokado znajdziemy luteinę oraz karotenoid, które zabezpieczają oczy przed negatywnym promieniowaniem, osłabieniem wzroku, czy też zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Ciąża

Zawarty w awokado kwas foliowy wspomaga rozwój płodu a także zabezpiecza układ nerwowy rozwijającego się dziecka.

Probiotyk

Awokado to szereg polifenoli oraz flawonoidów, które wyróżniają się właściwościami przeciwzapalnymi. Likwidują stany zapalne, sprawiają, że nasz organizm ma więcej siły do walki z wirusami i bakteriami. Warto jeść go także w czasie przyjmowania antybiotyku, ponieważ ma działanie ochronne.

Żołądek

Owoc poprawia wchłanialność substancji odżywczych i zmniejsza stany zapalne w żołądku.

Nowotwory

Awokado zabezpiecza przed wieloma rodzajami nowotworów. Największe znaczenie ma w walce z rakiem piersi i nowotworem prostaty.

 

 

2016-05-14