5 powodów by jeść kiszonki
Jedzenie kiszonej kapusty, podobnie jak kiszonych ogórków ma wiele zalet, o których na co dzień zapominamy. To bomba witamin, dobroczynnych substancji i naturalnych probiotyków.
Choć obcokrajowcy, próbujący po raz pierwszy naszych kiszonych specjałów, mają mieszane uczucia, z obawy przed zatruciem się zepsutą żywnością, przyznać trzeba, że my sami nie do końca wiemy, jakim dobrodziejstwem jest kiszona kapusta czy ogórki. Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na nasz organizm z kilku konkretnych powodów.
Zalety kiszonej kapusty znane były już przed wiekami, kiedy to żeglarze zajadali się nią, ratując przed szkorbutem w czasie długotrwałych rejsów. Dziś doskonale wiemy, że kiszona kapusta dostarcza nam szereg witamin z grupy B, poza tym również C, A, E i K. Dodatkowo zawiera składniki mineralne takie, jak potas, magnez, cynk i żelazo. Dzięki temu poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz chroni przed anemią.
Popularna kiszonka jest niczym innym, jak źródłem naturalnych probiotyków, które powstają w wyniku fermentacji mleczanowej. Dzięki działalności bakterii fermentujące w procesie kiszenia cukry ulegają redukcji do kwasu mlekowego.
Ten zaś neutralizuje substancje zakwaszające organizm, poprawia równowagę kwasowo-zasadową i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Sprzyja temu również zawartość walczących z bakteriami i wirusami fitocydów oraz bakteriocydów, które mają działanie zbliżone do antybiotyków.
Warto wspomnieć, że bakterie kwasu mlekowego, regulując skład mikroflory jelitowej, poprawiają trawienie. A jeśli dodać, że kapusta kiszona zawiera duże ilości błonnika, jasne stanie się, że jej spożywanie przyspiesza metabolizm, a tym samym spalanie kalorii i walkę z nadwagą. A jeśli rzeczywiście chcecie schudnąć, nie ma lepszego sposobu, niż jedzenie kiszonej kapusty. Ta jest bowiem niskokaloryczna.
Spożywanie kiszonek jest jednak korzystne nie tylko z uwagi na kontrolę wagi, ale też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawarte w nich substancje odżywcze, witaminy i mikroelementy działają odtruwająco, wykazują też lecznicze działanie w dolegliwościach pęcherzyka żółciowego i śledziony.
Co więcej, za sprawą prowadzonych w USA badań kiszonki zyskują też popularność w kuracjach antynowotworowych. Odkryto bowiem, że proces kiszenia prowadzi do wytwarzania w kapuście izotiocyjanianów, mogących działać antynowotworowo. (bp)
2015-02-24